Tillbaka

Detta har hänt i sommar – SvB sammanfattar

2022-08-08
av Carina Jönsson/TT
Foto: Fredrik Öhlander/Unsplash

Har du låtit bli att läsa nyheter under sommaren? Oroa dig inte. SvB har sammanfattat de viktigaste branschnyheterna från de senaste veckorna.

Ökade intäkter för Storytel 
 
Storytels siffor för andra kvartalet presenterades i början på augusti och visar på en omsättningsökning på 27,7 procent, till 781 miljoner kronor, jämfört med samma period 2021. Intäkterna från streaming ökade med 29 procent.
– Jag är stolt över att kunna konstatera att Storytel såg en streamingtillväxt exklusive Ryssland på 31 procent under det andra kvartalet, och en positiv ebitda-marginal på 1,6 procent för koncernen justerat för jämförelsestörande poster. Detta drevs av fortsatt tillväxt på våra prioriterade marknader i Norden, Europa samt USA och ett målmedvetet engagemang för att effektivisera kostnader, investeringar och resurser i linje med vår fokuserade strategi, säger Ingrid Bojner, tillförordnad vd på Storytel, i rapporten.
 
 
Lind & Co köper arabiskt bokförlag
 
Lind & Co satsar på arabiska barnböcker och köper Dar Al-Muna, Nordens största arabiska bokförlag. Dar Al-Muna, som grundades av Mona Henning 1984, har hittills gett ut 140 svenska titlar på arabiska. De flesta av dem är barnböcker av författare som Astrid Lindgren, Gunilla Bergström och Sven Nordqvist.
– Lind & Co ger sedan tidigare ut böcker på andra språk än svenska men genom köpet av Dar Al-Muna tar vi klivet ut i världen på riktigt, säger grundaren och vd:n Kristoffer Lind i ett pressmeddelande. 
 
Lycksele får bokhandel
 
I oktober öppnar en bokhandel i Lycksele, som inte haft en bokhandel på tio år. Bakom bokhandeln står Malin Ackermann som säger att hon hoppas på att skapa en mötesplats för kultur och samtal, enligt Kulturnytt. SvB kommer så klart skriva mer om den nya bokhandeln längre fram. 
 
Tilldelades Norrlands litteraturpris

 
Författarna Kerstin Ekman och Moa Backe Åstot tilldelades i juli Norrlands litteraturpris 2022. Priset delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling i två kategorier. Kerstin Ekman fick priset i vuxenkategorin för sin bok Löpa varg. Moa Backe Åstot tilldelades priset i barn- och ungdomskategorin för boken Himlabrand.
 
 
Ny festival på Österlen

En nygrundad litteraturfestival såg dagens ljus. Östlitt arrangerades på Rikstolvan strax utanför Simrishamn på Österlen första helgen i augusti. Författare, dramatiker, musiker och poeter från Kongo, Palestina, Danmark, Slovenien, Island, Singapore, Sverige och Ukraina medverkade. Östlitt arrangeras av Rikstolvan, Anti och Rámus förlag.
 
 
Återhämtning i butik
 
I mitten på juli skickade Bokusgruppen ut sin kvartalsrapport för andra kvartalet 2022. Den visade att omsättningen ökade med 2,1 procent till 341,5 miljoner kronor, vilket var starkt drivet av butiksförsäljning. Omsättningen i butik ökade med 16 procent. 
Resultatet förbättrades under perioden med 18,4 miljoner kronor och uppgår till -7,4 miljoner kronor (jämfört -25,8). Bokus tappade under kvartalet, men ligger fortfarande på betydligt högre nivåer än före pandemin.  
Här går hela rapporten att läsa: https://www.bokusgruppen.com/files/Main/16431/3601626/bokusgruppen-q2-ra...
 
 
Kommenterar förlikning
 

Redan i juni kom Natur & Kultur och Mondial överens om att förlikas i stämningsmålet rörande Erik Videgårds receptbok. I början på juli kommenterade parterna uppgörelsen.
https://www.svb.se/nyheter/sa-kommenterar-parterna-forlikningen
 
 
Bonnierförlagen förvärvar förlag
 
I slutet på juni kom nyheten att Bonnierförlagen förvärvar det Lundabaserade förlaget Historiska Media. I en intervju med SvB sa Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius att mer förlagsverksamhet utanför Stockholm är en långsiktig strategi för Bonnierförlagen. 
 
https://www.svb.se/nyheter/bonnierforlagen-forvarvar-historiska-media
https://www.svb.se/nyheter/narhet-till-talanger-och-forfattare-viktigt-bonniers-forvarv
https://www.svb.se/nyheter/osvalds-gick-snabbare-jag-tankte-mig
 
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.