Tillbaka

Digital kartläsare på semestern

1998-04-30
av SvB
Med hjälp av en elektronisk kartbok kan man på ett enkelt sätt få veta den snabbaste vägen till semestermålet.

sätt att maximera sin semesterupplevelse kan vara att på datorn planera sin rutt i detalj innan bilen packas och sedan lägga utskriften i vindrutan. Det tycker i alla fall de cirka 20 000 personer som under de senaste två åren har köpt någon av de elektroniska kartböcker som finns på marknaden.
    Scandinavian PC Systems Vägguiden visar den snabbaste eller kortaste vägen mellan 2000 orter och via vägar med nummer upp till 999. Den bygger på Vägverkets databas och har nu två år på nacken. Den har hittills sålts i drygt 7 000 exemplar. Slutsåld

Kartförlaget, som sorterar under Lantmäteriverket, sålde slut på sin första upplaga av Sverigekartan, vilket betyder ungefär 7 000 exemplar till externa kunder. Den kommer snart i en uppdaterad version där bland annat Höga Kusten-bron finns med. Från ett systerföretag till tyska Falk, City Info Systems, har Kartförlaget tagit in cd-rom-skivan Euroroute Mega, som planerar rutter mellan 260 000 europeiska orter och har 230 000 mil väg inlagda. I Sverige räknar företaget med att sälja minst 2 000 kopior under året. Programmet finns också i en utökad version som heter Cityguide Mega och innehåller stadskartor över drygt hundra storstäder.
    Men i stället för att köpa Autoroute Express från Microsoft eller någon annan elektronisk karta för PC:n, varför inte lägga till några tiotusenlappar och köpa en bilnavigeringsdator med tillhörande GPS-navigator och cd-rom-läsare. Volvo har dem, liksom BMV och andra aningen dyrare bilfabrikat. Då får du med dig den perfekte kartläsaren som i tal och tecken berättar för dig hur du ska köra på vägar och i storstäder för att komma fram till rätt adress.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.