Tillbaka

Digitala böcker snart förbi fysisk bokhandel

2019-01-17
av Lars Schmidt
Streamingtjänsterna betyder alltmer för förlagen
Foto: Foto: Ola Kjelbye

Förlagens försäljning av digitala böcker närmar sig försäljningen till den fysiska bokhandeln. Det visar den senaste snabbstatistiken.

Ljudboksförsäljningen fortsatte upp med 25 procent under förra året, enligt Förläggareföreningens snabbstatistik. Samtidigt ökade försäljningen av e-böcker med 9 procent. Totalt stod den samlade digitala försäljningen för 23 procent av förlagens intäkter.

Försäljningen till den fysiska bokhandeln minskade med en procent och stod för 28 procent av intäkterna. Fortsätter utvecklingen under 2019 kommer förlagens digitala intäkter att under året passera försäljningen till den fysiska bokhandeln.

Försäljningen till nätbokhandeln ökade med 10 procent och stod under året för nära en fjärdedel av förlagens intäkter. Grossister och dagligvaruhandel stod för det största tappet, minus 25 procent.

Pocketförsäljningen ökade under året med 9 procent medan storpocket tappade. Bokklubbarna fortsatte ner och står nu för bara 4 procent av förlagens försäljning, samma andel som de växande e-böckerna.

 

Fotnot: Snabbstatistiken visar förlagens nettoförsäljning till återförsäljarna efter returer. Uppgifterna baseras på ett urval av Förläggareföreningens medlemmar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.