Tillbaka

Edsman: Därför kan Bokhandelsgruppen börsnoteras

2021-02-19
av Kalle Laxgård
Foto: Ola Kjelbye

Bokhandelsgruppen kan gå till börsen. Efter ett år av stor digital omställning ska ägaren Volati nu utreda alternativet, för att öka möjligheterna till investeringar – och satsningar.

– Börsen är en bättre miljö för oss att göra det i, säger Bokhandelsgruppens vd Maria Edsman till SvB.

Maria Edsman började dagen med att informera medarbetarna: Bokhandelsgruppen kan komma att börsintroduceras.

Styrelsen i noterade ägarbolaget Volati har gett henne och bolagsledningen uppdraget att utvärdera och skapa förutsättningar för att bli ett eget börsbolag. Bakgrunden är den snabba kanalförskjutningen mot nät- och digitala kanaler som skedde under 2020, som hela 44 procent av Bokhandelsgruppens försäljning kom ifrån i fjol. Genom en börsintroduktion uppskattar Volati att möjligheterna att investera och skapa tillväxt förbättras.

Ett förslag ska presenteras för aktieägarna på bolagsstämman i slutet av april.

Under morgonmötet var reaktionerna på informationen få, säger Maria Edsman. Men de blir nog fler när den sätter sig.

– De flesta sa ”spännande”, några undrar vad det betyder. Jag förklarade stegen framöver och att det inte påverkar våra strategier och väg framåt utan snarare ger möjlighet att satsa framåt.

En viktig anledning till att lyfta ut Akademibokhandeln och Bokus skulle vara att öka intresset för företaget utanför bokbranschen. 

– Just nu finns ett stort intresse för vad vi gör i bokbranschen men inte så mycket utanför. Det här kommer att leda till en större synlighet som kommer att vara positiv, säger Maria Edsman.

Är det primära skälet att få in investerare utanför bokbranschen?

– Jag tycker att Volati får svara på de frågorna. Vi har massor av tillväxtinitiativ som vi vill gasa på. Börsen är en bättre miljö för oss att göra det i än som en del av Volati. Då äger vi vår egen finansiering och kan bestämma var vi allokerar resurserna inom bolaget och kan bestämma om vi vill ta in ytterligare finansiering. Det är ett sätt att bli mer framåtlutat. Men vi får så klart ökad synlighet för nya potentiella investerare också.

Har du drivit på för det här?

– Det har skett i dialog mellan mig och Volati och något vi landat i tillsammans. Det har inte drivits hårt från något håll.

Behövs det göras större investeringar än Volati vill riskera på egen hand?

– Det vet jag inte, det får du också fråga Volati om. Jag tror att det möjligtvis är en lite annan typ av satsning än Volati vanligtvis har i sina bolag. Dock är det viktigt att poängtera att den tänkta planen för en eventuell utdelning är att det blir samma ägarstruktur som för Volati. Huvudägarna och deras påverkan på bolaget kommer med andra ord vara desamma.

Ser du någon baksida med en börsintroducering?

– Nej. Det man ibland kan kritisera börsen för är ju att vara kortsiktig och inte ha långsiktigt fokus. Men om förväntningarna sätts rätt och vi levererar på det så jag tror att det inte kommer att bli något problem.

Vad betyder det här rent konkret för Bokhandelsgruppens verksamhet framöver?

– För några av oss i ledningen kommer det att kräva väldigt mycket arbete och fokus för att förbereda ett eventuellt beslut om genomförande. I övrigt påverkar det oss inte alls. Vi har stora planer för att bygga vidare på vår omnikanalsfunktionalitet under Akademibokhandeln och både Bokus och Bokus Play under året.

Läs mer: Så blev Bokhandelsgruppens omsättning och resultat 2020

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.