Tillbaka

Efter feltrycket: "Kan jag gå i pension nu?"

2022-01-27
av Kalle Laxgård
Skärmdumpar från Ulrika Liljeborgs överraskade Twitter-inlägg.
Foto: Ulrika Liljeborg

Läsaren Ulrika Liljeberg öppnade boken i tron om att få njuta av Augustin Erbas Snöstorm. Men bakom pärmen inleddes i stället Denise Rudbergs En andra allians.

– Har jag funnit pocketböckernas tre skilling banco? undrar Ulrika Liljeberg.

Ulrika Liljeberg, till vardags centerpartistiskt kommunalråd i Leksand, hade sett fram emot att läsa Augustin Erbas Snöstorm. Pocketutgåvan hade legat på nattuksbordet ett tag och en blåsig kväll var det dags.

– Men när jag öppnade boken möttes jag av detta, skriver hon på Twitter.

I inlägget finns ett klipp på när hon öppnar Erbas bok – bara för att mötas av Denise Rudbergs namn på försättsbladet, och inlagan till hennes En andra allians.

Förvåningen är knappast svår att förstå.

– Är det vanligt? Har jag funnit pocketböckernas tre skilling banco? Kan jag gå i pension nu? undrar Ulrika Liljeberg.

På Bonnier Pocket, som gett ut både Snöstorm och En andra allians, konstaterar man snabbt att det handlar om ett produktionsfel på tryckeriet – som uppkommit av den mänskliga faktorn. 

När produktionsledaren Désirée Molinder på Bonnierförlagen spårar tryckningen ser hon att båda böckerna trycktes samtidigt före semesterstängningen i somras.

– Så helt enkelt någon som stått och sovit eller flörtat vid maskinerna antar jag… skriver hon i ett mejl till SvB.

Enligt förlaget kan det endast röra sig om ett fåtal exemplar som blivit fel, och inte om en hel upplaga. Ingen har hört av sig under hösten om någon felaktig bok.

Så kanske är det en gul tre skilling banco Ulrika Liljeberg kommit över. Om inte annat behöver hon åtminstone inte känna sig fullständigt lurad på sin läsupplevelse av Snöstorm.

– Kunden är välkommen att höra av sig till mig för en ny bok om det beskedet kan nå henne, skriver Klara Johansson, produktansvarig på Bonnierförlagen till SvB.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.