Tillbaka

Efter SvB:s avslöjande: Bokmässan stoppar Nya Tider

2016-08-19
av Lars Schmidt
Bok & Biblioteks vd Maria Källsson.

Reaktionerna på beslutet att tillåta den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på årets Bokmässa har fått ledningen att ompröva sitt beslut.

Sedan Svensk Bokhandel i veckan avslöjade att tidskriften Nya Tider och ägaren AlternaMedia var en av utställarna på höstens bokmässa, har reaktionerna varit många. Nu backar Bomässan från sitt tidigare beslut och låter inte förlaget och tidningen hyra en monter.

– Vi kände oss trygga med det gamla beslutet och hur vi förhållit oss till yttrandefriheten och hur vi resonerade. Men när så många besökare, samarbetspartners och författare hört av sig och ifrågasatt hur vi resonerat så var vi tvungna att ta ett nytt beslut, säger Bokmässans vd Maria Källsson.

Var det av kommersiella skäl ni att stoppade Nya Tider?

– Nej, det var ett "kännas rätt i magen-beslut" och ingenting annat. Det är otroligt svåra frågor men ibland måste man fatta sådana beslut, säger Maria Källsson.

 

Här kan du läsa SvB:s tidigare artikel i ämnet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.