Tillbaka

Elever storkonsumenter av ljud- och e-böcker

2019-07-10
av Natassa Karamouzis

Streamingtjänsten Ugglo tillgängliggör e-böcker och ljudböcker till elever som stöd i deras läs- och språkutveckling.

Konsumtionen av ljudböcker och podcasts ökar stadigt i alla åldrar, och nu även i förskolan och grundskolan. Denna trend är här för att stanna. Streamingtjänsten Ugglo, som tillgängliggör e-böcker och ljudböcker till elever som stöd i deras läs- och språkutveckling, strävar efter att bidra till denna marknad.

Lena Andersson, VD på Berghs förlag som är ett av Ugglos många samarbetsförlag, säger att Ugglo växer i betydelse för förlaget.

- Även rättighetsinnehavarna är positiva till Ugglo då ersättningen ökar kraftigt för varje kvartal. Vi kan heller inte se att det tar av vår fysiska försäljning som vi var oroliga för i början. Det återstår att se om det snart kan driva den.

Ugglo har varit verksamma sedan början av 2018, och första halvan av 2019 visade sig vara mycket framgångsrikt både sälj- och utvecklingsmässigt. Tjänsten gick från 24 000 elevlicenser vid årsskiftet till över 50 000 fram till juli månad.

- Vi lär unga att konsumera ljud och e-böcker, vilket är bra för hela branschen, säger Nils Ohlsén, VD på Ugglo.

Just nu finns det 1 500 ljudsatta böcker på Ugglo, där kvalitén snarare än mängden är avgörande. Titlar med inslag av utbildning och lärande är något som Ugglo lägger ett särskilt fokus på.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.