Tillbaka

En femtedel sextrakasseras

2018-08-06
av Emma Olsson
Trakasserier är vanligast på högre nivå i förlagsbranschen, där andelen manliga anställda är större.
Foto: Wikimedia Commons

En femtedel av de amerikanska förlagsanställda har upplevt sexuella trakasserier på jobbet. En majoritet av dem är kvinnor, och den största andelen utsätts på kontoret. Det visar en sammanställning från Publishers Weekly.

Skillnaden mellan männens och kvinnornas upplevelse av utsatthet är stor, medan 22 procent av kvinnorna som besvarat undersökningen upplevt sexuella trakasserier, är motsvarande siffra för förlagsanställda män 3 procent. Totalt svarade 535 kvinnor och 119 män på tidningens frågor.
För de allra flesta deltagarna i undersökningen sker trakasserierna i vardagliga miljöer.
Den största andelen, 75 procent av kvinnorna och 56 procent av de utsatta männen uppger att trakasserierna utspelat sig på kontoret. Detta följs av bokmässor och sociala sammankomster efter arbetstid.
De berörda avdelningarna är främst försäljning- och marknadsavdelningen och ledning, enligt tidningen. Det är också de avdelningar med störst andel manliga anställda och som har män i högre positioner.
Av de som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier i jobbsammanhang är rasifierade medarbetare överrepresenterade. Av de 535 kvinnor som svarat på undersökningen, var 17 procent vita och 21 procent kvinnor med annan hudfärg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.