Tillbaka

”En mediehysteri utan dess like”

2010-11-03
av Lasse Winkler
Foto: Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co som ger ut Den motvillige monarken.
De senaste dagarnas uppståndelse runt boken Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf av författarna Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer saknar motstycke. Under onsdagen var det nyheten med stort N som förpassade allt annat till skuggorna, inklusive valet i USA. Mitt i stormens öga stod förläggaren Kristoffer Lind.

/p>

Sett utifrån är bevakningen explosionsartad. Onsdagens Aftonbladet hade 13 sidor om Den motvillige monarken.

Expressen, som var först ut med nyheten om bokens innehåll, hade sex sidor på onsdagen. Totalt har de kört historien över cirka 15 sidor inklusive en rak återgivning av ett förhandsreportage ur tidningen Filter. Till det kommer inslag i P1 Morgon, Tv4:s morgonsoffa, Svt:s nyheter och debattprogram i kvälls-tv plus otaliga intervjuer i övriga media. I centrum för allt detta har Lind & Co:s förlagschef Kristoffer Lind stått, ofta tillsammans med författarna till boken.

 

Vad händer?
– Det har utbrutit en mediehysteri utan dess like som jag inte tror vi har kontroll över just nu, säger Kristoffer Lind.

 

Hur ser det ut?
– Inledningsvis var det en hetsjakt från kvällstidningarnas sida för att få tillgång till materialet. Vår ambition var i första hand att kommunicera med så seriösa media som möjligt när vi skulle få ut boken. Men flera media valde att inte nappa på vår förfrågan till att börja med. Det var viktigt att få fram att det är en seriös bok med seriös research och ett gediget journalistiskt hantverk. Men det har kommit lite grand i bakgrunden.

 

Som förläggare får du just nu en unik upplevelse.
– Ja, jag förstod innan att det skulle smälla och att det skulle bli stort, men det är svårt att vara förberedd på ett så här stort pådrag. Och ändå har vi avstått från massor av intervjuer.

 

Det har handlat mer om dig som förläggare än om författarna. Varför är det så tror du?
– Media har oftast uttryckt önskemål om att jag ska delta, inte författarna. Konstigt då de ställer frågor om bokens innehåll. Men det beror väl på inriktningen på deras frågor. Jag har, i det här, kommit att få bli någon slags försvarare av de principiella grunderna som gäller för en sådan här typ av publicering.

 

Är du bekväm med det?
– Ja, det är jag. Men jag är överraskad över det mediala genomslaget och överraskad över den rädsla och ängslighet som finns i hanteringen av materialet från medias sida. Vi har bland annat skrivit en debattartikel som ingen vågar ta in och i morse i P1 så fick vi veta av dess chef att vi inte fick nämna några namn i inslaget i radio för då skulle de genast stänga ner oss. Så rädslan är enorm.

 

Förstår du varför den är det?
– Den här ängsligheten, som är högst uppenbar, handlar ju i grunden om den publicistiska ansvarsfrågan. Som förläggare har jag inte den – det har författarna – men jag bär ett moraliskt ansvar och ger utgivningen en kvalitetsstämpel.


– Vi har fått frågor som ”flyttar ni fram gränserna för vad man får bevaka inom den personliga sfären?” Svaret är nej. Skriver vi om otrohet? Nej, det gör vi inte. Vi skriver om sådant som är relevant och försvarligt att skriva om. Det är omöjligt att skilja på kungens roll som statschef och hans privatliv. Han är representant för Sverige hela tiden. Vi skriver om privatlivet för att det är extremt och kan innebära säkerhetsrisker och för att det avviker från vad man skulle kunna kalla en allmän moraluppfattning.

– Men, fortsätter Kristoffer Lind, det finns ett annat motiv också. Kungen är en symbol för Sverige och för den normbildande kärnfamiljen. Om den bilden inte stämmer är det av intresse.

 

När intervjun görs på onsdag eftermiddag har boken på någon dag förhandsbeställts i 750 exemplar på Adlibris och beställningstakten är just då cirka 100 exemplar i timman.

Funderar du på försäljningsgenomslaget av den här uppmärksamheten?
– Nej, jag försöker hålla huvudet kallt för det här är ingen lek. Och vi är inte igenom det hela ännu.

 

Vad betyder den här uppmärksamheten för förlaget?
– Den betyder mycket för det här lilla förlaget. Utan att förhäva mig tror jag att det är viktigt att boken kommer ut på ett förlag och i en kontext som känns vederhäftig och förtroendeingivande. Det är min roll att förmedla det. Boken hade inte kunnat komma ut på Bonniers eller Norstedts. De hade inte tagit den risken. Det krävs en kombination av mod och saklighet och där tror jag att jag är rätt förläggare för den här boken.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.