Tillbaka

En overklig bokmässa

2010-04-19
av Lasse Winkler
Tomma montrar, mängder av återbud i International Rights Centre glest bland de internationella gästerna – Londonmässans första dag blev en overklig tillställning.Även de svenska deltagarna är få. Men de som lyckats ta sig hit lyckas ändå göra affärer.

morgon när Londons bokmässa startar är det nästan ödsligt i gångarna och utanför mässhallen. Där det brukar vara tjockt med folk och långa köer är det nästan tomt. I pressrummet finns sju journalister, de flesta britter.

 

Senare på dagen fylls det sakta på med folk men för den vane mässbesökaren är det en bisarr upplevelse. Inget sorl, inga skratt och inga förläggare eller agenter som rusar omkring med något jagat i blicken. I år rusas det inte. Men alla som är på plats – det är i huvudsak britter och ett fåtal internationella gäster – har full förståelse för situationen och alla strävar hårt för att göra det bästa av situationen.

 

Drygt en femtedel av mässans seminarier under måndagen har ställts in, och antalet utställare beräknas också ha minskat med minst en femtedel, enligt Bookseller.

 

Ett drygt tiotal svenskar har tagit sig hit. Håkan Bravinger ser ut att vara den enda förläggaren från något av de stora förlagen. Christian Bang-Melchior från Tukan representerar de mindre förlagen, Stefan Lindström och Helin Sepa från Stevali har också lyckats ta sig till London liksom de tre agenturerna Grand, Nordin och Salomonsson. Dessutom Bo Masser som jobbar för den kringresande kokboksorganisationen Gourmand.

Lena och Peter Stjernström och Maria Enberg från Grand Agency sitter uppe på rättighetscentret där endast omkring 30 procent av alla bord är befolkade. Bland de frånvarande märks både Bonnier Group Agency och Norstedts Agency.
Grand har fått återbud på hälften av alla möten under måndagen:

 

Lena Stjernström:
– Det känns ändå bra att vara här. Vi har 15-16 brittiska möten inbokade och räknar med att vi kan behålla lite mer än hälften av våra 85 inplanerade möten.

 

Joakim Hansson på Nordin Agency hade 110 möten inbokade. Redan på måndagsmorgonen så vet han att 40 stycken är inställda:
– Men det kan bli fler, uppåt 50 procent, säger han.
Samtidigt har båda agenturerna ändå sålt ett par rättigheter under förmiddagen.

 

Stefan Lindström och Helin Sepa på Stevali kom redan på onsdagen i förra veckan för möten med engelska förlag.
– Men på mässan har alla möten utom två blivit inställda. De blir å andra sidan lite längre, berättar Stefan Lindström.

 

Mässorganisationen jobbar nu intensivt för att ordna en ”missed appointments day” på torsdag, för att ge mässbesökarna en extra möjlighet att ta igen inställda möten.

 

Nere på golvet, bland förlagsmontrarna, såg det vid en första snabb blick ut som ”business as usual”. Men skenet bedrar. Större delen av alla montrar var belysta och broschyrerna var uppe och i de absolut flesta montrar stod det folk – men det var nödvändigtvis inte förlagsfolk eller agenter. I Islands monter stod en ambassadtjänsteman. En enda förläggare hade på grund av en tidigarelagd semester tagit sig från Island och den förläggaren jobbar hårt på rättighetsavdelningen.

 

I American Collective Stand har fem av 100 amerikaner lyckats ta sig till London. De flesta som står i montrarna är britter från syster- eller samarbetsförlag. Samma sak i Kanadas och Australiens förlagsmontrar. Bara en handfull lyckades ta sig till London.

 

I andra montrar, som till exempel Formas, lyser det men är tomt på människor. I Kulturrådets monter ekar det. Varken Kulturrådets eller Bok- och Biblioteksmässans folk är på plats. Sarah Death och Neil Smith, översättare och utgivare av Swedish Book Review, har i stället hoppat in som ersättare.

Den klassiska snaps och köttbullemottagningen kommer att ske som vanligt. Allt som behövs är redan beställt men det kommer att bli en väldigt brittisk tillställning i år.

 

Läs även: Agenter hoppfulla trots bortfall

*Denna artikel har uppdaterats i sista stycket.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.