Tillbaka

”Ett roligt samarbete mellan förlagen”

2019-01-16
av Kalle Laxgård
Foto: Pressbild, montage

I höstas gavs historiens 14 kvinnliga nobelpristagare i litteratur ut i ett gemensamt samarbete mellan åtta förlag.

Så har det gått.

– Som projekt har det gått över all förväntan. Vi har fått fantastisk respons på utgivningen, säger Klara Johansson, produktansvarig på Bonnierförlagen.

Hon är samordnare för satsningen som utöver Bonnierförlagen inkluderat fem förlag och inleddes i maj förra året.

Allt tog sin början när Svenska Akademien meddelade att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut 2018, till följd av institutionens kris i spåren efter Jean-Claude Arnault.

Som en reaktion fattade förlagen beslutet att lyfta fram samtliga kvinnliga litteraturpristagare genom historien i en enhetligt utformad serie. Från Selma Lagerlöf 1909 till Svetlana Aleksijevitj 2015.

Den gemensamma utgivningen väckte stor medial uppmärksamhet och har marknadsförts som en serie. Själva försäljningsarbetet har förlagen skött separat.

Sedan böckerna kom ut i november har Bonnierförlagen sålt sammanlagt 30 000 exemplar av sina sju titlar i samlingen, enligt Klara Johansson.

– Hos oss har Selma Lagerlöf gått bäst. Det var också den vi hade störst upplaga på, säger hon.

På förlagen pendlar utlåtandena mellan ”bra” och ”enligt förväntan” om försäljningen.

– Nästan hela första upplagan på 5 000 exemplar är slut. Och då handlar det ju bara om två månaders försäljning. Så för oss gick det bra, säger Tove Leffler, förlagschef på Atlas, gällande Alice Munros För mycket lycka.

Ellerströms tryckte initialt 3 000 exemplar av den polska poeten Wislawa Szymborskas Sena dikter.

– Första upplagan sålde slut, och vi fick trycka om den. Jättekul! säger redaktören Marie Pettersson.

Norstedts bidrog med titlar av Sigrid Undset och Gabriella Mistral till samlingen.

– Det är inga jätteupplagor det handlar om, men båda två har sålt slut, så vi är nöjda, säger Jenni Blom Castenfors, administrativ försäljningschef.

Kajsa Olofsson på Ascari PR, som svarar för Modernistas räkning, meddelar att försäljningen av Elfriede Jelinek gick ”helt okej och precis som förväntat”. Andra vittnar om att efterfrågan på böckerna var svårbedömd.

En av dem är Ola Wallin på Ersatz. Förlaget tryckte 4 000 respektive 2 500 exemplar av sina titlar med Svetlana Aleksijevitj och Nelly Sachs. Inga jättemängder konstaterar han men:

– Ett roligt samarbete mellan förlagen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.