Tillbaka

EU steget närmre ny upphovsrätt

2019-02-14
av Emma Olsson
Mikaela Zabrodsky, jurist på Förläggareföreningen.
Foto: Charlie Bennet

EU har enats om ett lagförslag som ska ge upphovsmän större rättigheter på nätet. Förläggareföreningen är positiv– men det är oklart vilka effekter förslaget får för bokbranschen.

Förslaget har väckt skarp kritik i media. Framför allt är det två delar som väckt ont blod. Dels att stora nätplattformar ska få betala för att länka till material på nätet, dels att det ska inrättas filter som förhindrar spridning av upphovsrättsskyddat material.

– Det är tidigt att säga vad det får för konkreta effekter, men vi är positiva till det övergripande. Om det röstas igenom så kommer frågan tillbaka till Sverige och ska implementeras i svensk lagstiftning, säger Mikaela Zabrodsky, jurist på Förläggareföreningen.

Beslutet fattades under natten, rapporterar Sveriges Radio.

Men från förslag till lag dröjer det fortfarande.

– Utgångspunkten är att det ska röstas igenom (i parlamentet, reds anm.). Men det är jättesvårt att säga hur det blir. Det krävs fortfarande stor aktivitet i Bryssel för att parlamentarikerna ska förstå hur viktigt det är, säger Mikaela Zabrodsky.

Mikaela Zabrodsky har svårt att se att förslaget skulle innebära slutet för nätet som vi känner det, genom sitt avsteg från principen om fri delning.

– Det håller vi inte alls med om. Det är svårt att förstå att internets död skulle hänga ihop med respekten för upphovsrätten på nätet, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.