Fakta vann uppdrag att producera SFS

Snabbväxande Fakta Info Direkt hade det billigaste erbjudandet och tog återigen hem spelet om den prestigefyllda utgivningen av Svensk författningssamling (SFS), alltså våra lagar och förordningar.

Publicerad

er-ägda Fritzes, som haft uppdraget i evinnerliga tider, kom denna gång inte ens med ett anbud till justitiedepartementet.

    - Det är kul, och det visar att man är en rejäl aktör, ett seriöst förlag, kommenterar vd Maria Hamrefors på Fakta Info Direkt, som ingår i kanadensiska Thomson-koncernen.

    Försäljningsvärdet på SFS är ungefär tio miljoner kronor, mer vill Hamrefors inte avslöja. Inte för SvB, inte heller för Norstedts Tryckeri AB och Fritzes, som gick till regeringen för att få ut detaljer i avtalet. Regeringen köpte argumentet att det skulle kunna skada förlaget och sade nej.

    När uppdraget att ge ut SFS för första gången blev öppet för konkurrens 1996, kom dåvarande Fakta informationsförlag från ingenstans och bjöd under Fritzes, som producerat de små häftena i flera decennier.

    Fritzes svarade med att lansera Fritzes SFS, kopior av originalutgåvorna, till sin gamla kundstock, ett drag som fick Fakta att se rött och gå till tings. Där förlorade man, i flera instanser. Nu hävdar Fakta, som även med andra produkter är i marknadsstrid med Liber, att en ny lag från årsskiftet förbjuder Fritzes att ha ordet SFS i sin produkt. Fritzes väljer mellan att fortsätta som förut eller ändra namnet marginellt, kanske till Fritzes författningsservice.

    Denna gång, när det handlade om utgivningen 1999-2001, hade Fakta två medtävlare; Norstedts Tryckeri AB och lilla Vänerprofil AB i Mariestad. Fritzes kom inte ens in med något anbud. Varför?

    - Att bli av med SFS-uppdraget var en riktig kalldusch, som tvingade oss att tänka om ordentligt. Nu har Fritzes SFS gått riktigt bra ekonomiskt, inte minst för att vi har modern distribution, bland annat hämt-fax. Det fanns helt enkelt inte någon anledning att kriga om det officiella uppdraget, säger Christer Bunge-Meyer, vd på Fritzes.

    Avtalet kräver att Fakta ska producera och distribuera SFS en gång i veckan samt göra register och inbundna årsböcker. Förlaget ska också hålla gamla lagar i lager under tre år samt återföra texterna i elektronisk form till departementet (SFS ska så småningom ut på Internet). Liksom de senaste två åren kommer distributionen att skötas av STK Distribution AB.

    När Fritzes blev av med SFS-tryckningen för två år sedan, tappade man också tryckningen av Domstolsverkets rättsfallspublikationer till Fakta. Den har nu Fritzes vunnit tillbaka.

Powered by Labrador CMS