Tillbaka

Finska WSOY söker förlag för uppköp

1997-11-14
av Fredrik Lindberg
WSOY är på jakt efter uppköpsobjekt för att expandera utomlands. Det senaste året har svenska bokmarknaden kartlagts.

>Werner Söderström Osakeyhtiö, WSOY, har genom konsultföretaget Carta kartlagt den svenska bokmarknaden för att undersöka möjligheterna till att expandera. Gruppen, som är noterad på Helsingforsbörsen, omsatte förra året motsvarande 1,6 miljarder kronor.
    Norstedts är efter KF:s köp inte längre till salu. Men enligt vice vd i WSOY, Jorma Kaimio, kvarstår intresset för Sverige.
    - Vi har nog varit intresserade när sådana diskussioner har uppkommit. Intresset för svensk förlagsverksamhet finns kvar, men att vi inte köpte Norstedts kanske säger något om våra avsikter. Det skulle innebära ganska stora kulturproblem för oss att gå in i ett stort svenskt förlag. Ett allmänförlag i Sverige visar kanske inte heller just nu den sortens siffror som vi är intresserade av, säger Jorma Kaimio.
    Sonderingarna har pågått under drygt ett år. Kontakter har även skett med KF angående Rabénförlagen, som enligt Kaimio tidigare har varit villiga att diskutera. Om WSOY i dag förhandlar med någon svensk aktör vill han inte kommentera.
    - Våra marknadsandelar i Finland är så stora att vi måste utvidga någon annanstans. En möjlighet är att hitta en plattform i ett mindre förlag att bygga vidare på. Men det behöver inte bli i Skandinavien, säger Kaimio.
    WSOY äger sedan 1995 Bertmark Media, med förlag i bland annat Malmö. Fram till Alf Tönnessons köp av Bra Böcker fanns ett nära samarbete mellan de bägge Skåneförlagen. Bertmarks förlag ger bland annat ut årsböckerna Aktuellt och Horisont samt uppslagsverket Respons. Förra året omsatte verksamheten 99,9 miljoner kronor med ett resultat efter avskrivningar på 11 miljoner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.