Tillbaka

Fler Lucinda Riley-böcker väntar på svensk utgivning

2021-06-14
av Kristian Lönner
Lucinda Riley är Bazars mest sålda författare.
Foto: Boris Breuer

I fredags kom beskedet att Lucinda Riley avlidit. Fler böcker är dock planerade att ges ut på svenska de kommande åren men vad som händer med den avslutande del åtta i succéserien om de sju systrarna är oklart.

På Lucinda Rileys svenska förlag Bazar togs beskedet om författarens bortgång emot med bestörtning.

– Det var fruktansvärt chockartat. Hon har hela tiden varit så framåtblickande. Vi visste om att hon var sjuk men trodde läget var bättre än det faktiskt var, säger Karin Linge Nordh, publicistisk chef på Bazar.

Hon började arbeta med Lucinda Riley sommaren 2019 när Strawberry köpte den svenska delen av Bazar som tidigare hade gett ut de första delarna av De sju systrarna-serien.

– Då gjorde vi upp en otroligt noggrann plan på hur vi skulle relansera hela serien och göra en storsatsning. Vi var över till London, jag och dåvarande marknadschefen Sara Lindegren, och hade en helt fantastisk lunch i fem timmar då vi satt och drack rosévin och pratade om hur lanseringen skulle gå till. Det var mitt enda möte med henne IRL.

Lanseringen blev minst sagt lyckosam. I Sverige har Lucinda Riley sålt i 1,2 miljoner exemplar räknat i alla kanaler och i maj toppade Lucinda Riley ännu en gång den skönlitterära topplistan med Den saknade systern, del sju i De sju systrarna-serien.

– Det hade börjat röra på sig redan innan vi tog över. Det var som en underground-rörelse av läsare som verkligen älskade hennes böcker, säger Karin Linge Nordh.

Strawberry gav ut böckerna i storpocket med delvis nya omslag och lanserade dem även som ljudböcker vilket blev en stor succé.

– Ärligt talat var jag lite orolig för ljudböckerna för det är så tjocka böcker. Jag var inte helt säker på hur det skulle fungera. Men de motbevisar teorin om att det måste vara snabba och händelseladdade böcker med cliffhanger. Det hon skriver är episka läsäventyr där motorn hela tiden är mysteriet som får läsaren att kasta sig över nästa och nästa del.

Bazar ger i höst ut Änglaträdet och våren 2022 kommer Kärleksbrevet. Ytterligare två titlar är i nuläget planerade till 2023. Vad som däremot händer med den åttonde bok i serien om de sju systrarna är dock oklart.

– I nuläget kan jag inte kommentera hur det blir med det, säger Karin Linge Nordh.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.