Tillbaka

Flera aktörer vill köpa Norstedts

2016-05-06
av Kalle Laxgård
Norstedts gjorde en vinst på 37 miljoner kronor i fjol.
Foto: Anders G Warne

Kooperativa förbundet, KF, har fått ett flertal anbud på Norstedts. Förlagsgruppen ska vara såld före årsskiftet.

Trots flera år av spekulationer är det först nu som KF på allvar tagit tag i försäljningen av Norstedts förlagsgrupp.

– Det är en riktig process och den är i full sving, säger Eva Swartz Grimaldi, ordförande för Norstedts.

Förfarandet inleddes i höstas när KF med hjälp av ett M&A-bolag – ett företag som sköter själva affären – tog fram ett prospekt för förlagsgruppen. Sedan dess har intressenter kunnat ta del av detaljer om företaget.

Enligt Manfred Krieger, finanschef på KF och ägarrepresentant i Norstedts styrelse, har ägaren också börjat få in flera anbud på förlagsgruppen. Hur många spekulanter det är, eller vilken typ av aktörer det rör sig om, vill han inte gå in på.

– Men intresset är större än vi förväntade oss, säger han.

Manfred Krieger betonar vikten av att hitta en köpare »som vill föra vidare Norstedts traditioner«. Planen är att affären ska vara klar under 2016.

Kan det ske redan innan halvårsskiftet?

– Det låter tajt. Men det är en pågående process och går allt som på räls finns den möjligheten, så är det. Samtidigt är det viktigaste för oss att det blir en bra process, så det får ta den tid som behövs.

I förlagsgruppen ingår även barnboksförlaget Rabén & Sjögren. Manfred Krieger säger att KF i dag har svårt att se värdet av att sälja förlagen separat.

– Som bolagen arbetar i dag är delarna djupt integrerade i varandra och det kräver en del arbete för att dra isär dem. Men man ska aldrig säga aldrig. Allt går och i slutänden är det förstås en fråga om kostnader och bolagsvärde.

Har ni fått frågor från intressenter kring det?

– Jag vill inte gå in på det. I materialet som gått ut presenterar vi en helhet och det har inte varit aktuellt att värdera komponenterna var för sig. Men det är klart, visar marknaden ett tydligt intresse för ena delen, och det för oss visar sig kommersiellt och på annat sätt riktigt att dela upp det, får vi ta det därifrån. 

KF har ända sedan 2013 sålt flera bolag för att satsa helt på dagligvaruhandeln, bland annat bokhandelskedjan Akademibokhandeln. 

Enligt Manfred Krieger finns det två huvudskäl till att försäljningen av Norstedts sker först nu. 

Det första är att KF velat avvakta inför resultatet av det omstruktureringsarbete Norstedts genomfört de senaste åren. Det andra är att KF haft fullt upp med försäljningar av sina andra verksamheter.

– Norstedts har inte legat i turordning förrän nu. Det är dessutom samma människor hos oss som arbetar med de här frågorna och de har inte kapacitet för att driva fem processer samtidigt, säger Manfred Krieger. 

Majoriteten av Norstedts omstruktureringar har skett sedan Otto Sjöberg tillträdde som vd i augusti 2014. Enligt honom påverkar inte försäljningsprocessen arbetet på förlaget.

– Vi jobbar på som vanligt, säger han.

Hur är försäljningen hittills i år jämfört med i fjol?

– Det vill jag inte gå in på. Men vi ligger bra till efter första kvartalet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.