Tillbaka

Födelsevrålet vann Årets Selma 2018

2018-03-08
av Per PeKå Englund
Foto: Bonnierförlagen

Organisationen fick ta emot priset av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Internationella kvinnodagen.

– Vi är oerhört glada över att vinna priset eftersom vi arbetar med en fråga som berör så många, säger en av Födelsevrålets grundare och talesperson, Maria Ceder Engebretzen, i ett pressmeddelande.

Organisationen Födelsevrålet fick ta emot priset på Södra Teatern.

Juryns motivering var glasklar: ”Nedläggning av förlossningskliniker, för få förlossningsplatser och brist på barnmorskor. 2016 fick de nog. Sedan dess har en bred och enträgen folkrörelse vuxit fram och ett feministiskt vrål för patientens trygghet – före, under och efter en förlossning – har ekat från norr till söder. Tusentals har demonstrerat, debatterat och agerat med ett engagemang som fått politikerna att lyssna. För att ha höjt sin röst och stått upp för alla kvinnors rätt till säker vård tilldelas Årets Selma 2018 organisationen Födelsevrålet.”

Priset, som är instiftat av Bonnierförlagen och delas ut av Selma Stories, består av 10 000 kronor, ett diplom och ett smycke framtaget av författaren och musikjournalisten Ametist Azordegan tillsammans med guldsmeden Kajsa Åman.

– Att Årets Selma är ett feministiskt pris känns extra bra då vi menar att detta är en kvinnofråga. Förlossningsfrågan är så eftersatt just nu att det är kvinnor som föder och patriarkala normer som styr beslutsfattandet inom vården. Det finns fortfarande så många stigman kring kvinnors kroppar och sexualitet. Vi är också glada att en liten organisation som Födelsevrålet lyfts fram eftersom det visar att vi tillsammans kan skapa en stor förändring, säger Maria Ceder Engebretzen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.