Tillbaka

Förbättrar resultatet under pandemin

2021-02-22
av Kalle Laxgård
Per Almgren
Foto: Sara Mac Key

Natur & Kultur stärkte omsättning och rörelseresultat för förlagsverksamheten under pandemiåret 2020. Det skriver stiftelsen i en kommuniké.

Omsättningen för Natur & Kulturs förlag ökade med 29 miljoner kronor jämfört med 2019, till 372 miljoner. Samtidigt landade rörelseresultatet (före resultatandelar) på 50 miljoner kronor. En förbättring med 34 miljoner jämfört med året innan.

Enligt kommunikén förbättrades resultatet för alla delar inom företaget.

– Det omtumlande året 2020 blev framgångsrikt för Natur & Kultur. Vår utgivning har utvecklats mycket positivt, inte minst de digitala läromedlen, vilket delvis kan kopplas till pandemin, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur, i ett uttalande.

Andra skäl till den ökade omsättningen och vinsten var att de externa förlagen Digilär, Weyler förlag och Atlantis integrerades i Natur & Kultur under förra året. Viktigt för resultatutvecklingen var också ökade marknadsandelar på läromedelssidan samt effektiviseringar. Exempelvis meddelade Natur & Kultur i slutet av 2019 att tio tjänster skulle försvinna från Natur & Kultur och Digilär.

Vidare skriver Natur & Kultur i kommunikén att stiftelsens ideella verksamhet ska fortsätta växa under kommande år. Avsikten är att nära dubblera avsättningen till exempelvis priser och stipendier, från drygt 10 miljoner kronor till drygt 20, de närmaste tre åren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.