Tillbaka

Fördubblad försäljning under pandemin

2020-06-15
av Kristian Lönner
Mia Strandell driver Äppelvikens bokhandel.
Foto: Sara Mac Key

Alla boklådor förlorar inte på coronapandemin. Vissa har till och med fått en kick av krisen och ökat försäljningen.

– Det är helt galet. Jättejättebra går det, säger Mia Strandell som driver Äppelvikens bokhandel i Bromma.

Är det här nådastöten? tänkte Mia Strandell när coronapandemin bröt ut.

– Jag trodde att vi skulle tvingas permittera personal och jag tog direkt kontakt med hyresvärden för att få hjälp. Det är ju tufft att driva en oberoende bokhandel, säger hon.

De första veckorna av pandemin gick det också trögare men efter ett stort reportage om hemleveranser i lokaltidningen Mitt i Bromma blev bokhandeln nedringd av folk som ville beställa böcker. Försäljningen ökade – rejält. 

– Drygt 100 procent. I måndags var det som dagen innan julafton. Det som märks tydligast är att de som kommer in också handlar. Det bunkras böcker! Jag hade aldrig kunnat drömma om att det här skulle bli effekten för vår del, säger Mia Strandell.

Vad är förklaringen?

– När man tänker på det så är det ganska logiskt. Folk jobbar hemifrån och vi finns i ett relativt välbärgat område där folk läser mycket och tycker att lokala butiker är viktiga. Vi har lojala kunder som håller oss under armarna.

Under coronapandemin är det annars den fysiska bokhandeln som varit den största förloraren. Totalt är tappet 34,7 procent jämfört med samma period förra året, eller 77,9 miljoner kronor. Värst är det för de stora kedjorna. Pocketshop har förlorat i princip all flygplatsförsäljning och även tappat stort på tågstationer. Akademibokhandeln uppger att försäljningen ökat i en handfull butiker men minskat i resten. Även Klackenberg, som har många butiker i centrumgallerior, har tappat i sju av nio butiker.

De positiva undantagen hittar man bland de mindre boklådorna. I SvB:s enkät, som skickades ut under vecka 22, svarade 13 boklådor av 52 i kategorin Ugglan, franchise och fristående att försäljningen ökat under pandemin. För de flesta handlar det om mindre ökningar men fyra boklådor uppger att de har haft en ökning på över 20 procent. Flera av butikerna som ökat försäljningen ligger liksom Äppelvikens Bokhandel i stora städer men inte i centrala stan.

Näsby Parks Bokhandel i Täby norr om Stockholm är ytterligare ett exempel. Att prata med ägaren Elisabeth Mittag-Leffler på telefon när butiken är öppen är inte det lättaste. Gång på gång avbryts hon av kunder som vill handla.

– Perioden 1 mars till 10 juni ökade vi försäljningen med 50 procent. Jag är så tacksam och lättad över att kunderna kommer till oss, säger hon mellan kundbesöken.

Bokhandeln ligger i en mindre centrumbyggnad men har dörr ut mot gatan vilket blivit viktigt under pandemin då många människor undviker gallerior med mycket folk.

– Det är vår smala lycka. Sedan märker vi att många jobbar hemifrån och handlar här i stället för vid sin arbetsplats. Vi känner också en stor omtanke från våra stamkunder.

Både Elisabeth Mittag-Leffler och Mia Strandell hoppas att corona-effekten kan hålla i sig även när livet återgår till det normala.

– Många kunder är nya och min förhoppning är ju att de som nu hittat hit ska finnas kvar sen och att de uppskattar att det finns en bokhandel på hemmaplan, säger Mia Strandell.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.