Tillbaka

Författare missnöjda med förlag

2012-03-14
av Tove Leffler
En tredjedel av författarna i Frankrike är missnöjda med sina förläggare. Missnöjet gäller framför allt marknadsföring och kommunikation.

Den franska litteraturföreningen Société des Gens de Lettres de France har intervjuat tusen franska författare om deras förhållande till sina förlag och sina förläggare. En tredjedel av de tillfrågade säger sig vara missnöjda med sitt förlag, förra året var siffran 22 procent. Åtta procent säger dessutom att relationen är konfliktfylld, jämfört med sex procent förra året. Författare till läroböcker och akademisk litteratur tenderar att vara mer nöjda med sina förlag.

Framför allt är författarna missnöjda med marknadsföringen och hur de lanseras kommersiellt, men även royaltyersättningen, dålig kommunikation och brist på öppenhet gör författare otillfredsställda. Majoriteten av författarna svarade att de sällan eller aldrig fick information om försäljningsstatistik och flera nämnde också att de inte informerades om hur det gick med utlandsförsäljning.

Andelen författare som fått förskott minskade jämfört med föregående år, från 64 till 61 procent av de tillfrågade. Endast 37 procent av författarna hade en klausul om e-böcker i sitt avtal.

Möjligheten till självpublicering tros vara en av orsakerna till författarnas ökade missnöje, skriver Buchreport. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.