Tillbaka

Författaren Lars Andersson får Tunströmpris

2021-06-07
av TT/ Litteratur
Författaren Lars Andersson tilldelas Tunströmpris.
Foto: Kari Løvaas

Kulturpriset till Göran Tunströms minne tilldelas Lars Andersson. Prissumman är 20 000 kronor.

Priset delas ut av Sunne kommun till "lokalt verksamma kulturpersonligheter som berikat kulturlivet i Sunne", enligt ett pressmeddelande från Bokförlaget Polaris.
”Han var en idol först, och en vän sedan under hans sista tjugo år. Min roman nummer två hade han läst när vi träffades första gången, det var en kall vinterkväll med snödrev i Stockholm och året måste ha varit 1978", skriver Lars Andersson om Göran Tunström i sitt tacktal.
"Den boken hade delvis utspelats i det som var mina sommartrakter sen barndomen, och han gick emot mig och frågade vad jag menade med att skriva om Sunne. Jag lovade att det inte skulle upprepas.”
Andersson är aktuell med romanen "Nu" och har tidigare skrivit romaner som "Snöljus", "Bikungskupan" och "Vattenorgeln", samt två kriminalromaner om kommissarie Leonard Ringer, enligt bokförlaget.
Göran Tunström avled 2000. Kulturpriset till hans minne har tidigare tilldelats bland andra Inger och Leif Stinnerborn vid Västanå teater, och Karin och Marc Broos.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.