Författarförbundet rasar mot Göteborgs kulturbudget

Grethe Rottböll, Författarförbundets ordförande.

Att sex bibliotek hotas av nedläggning som del av ett sparpaket för Göteborgs kulturnämnd väcker ilska hos Författarförbundet. ”En skam för Sverige och brist på insiktsfull politik” kallar de beslutet i ett debattinlägg.

Publicerad

Det är 30 miljoner som ska sparas in genom att dra in på stödet till kulturaktiviteter, Kulturskolan och sex bibliotek i Göteborg, enligt Kulturnämndens budgetförslag för 2020 som lades fram i måndags. Som reaktion skriver nu Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll tillsammans med förbundets ordförande för Biblioteksrådet, Madeleine Hjort en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Kommunerna har redan dränerat kulturen och särskilt biblioteken på tillväxtpengar, de har inte kunnat växa till. Nu överväger man att avsluta ett flertal bibliotek, vissa föreslås amputeras och förberedas för destruering. ”

De berörda biblioteken är Stadsbibliotekets 300m2, som är det tredje mest besökta biblioteket i Göteborg. Även Styrsö och Donsö bibliotek, Trulsegårdens bibliotek, Kärra bibliotek och Hjällbo bibliotek, som räknas som ett särskilt prioriterat område.

Författarförbundets representanter fortsätter i debattartikeln med att föreslå en skattehöjning i stället för nedskärningarna:

”Förbättra istället biblioteken, öka det kvalitativa arbetet genom att satsa på litterära chefer som får ansvar för inköp, program, samtal och tillgänglighet, öka öppettiderna och arbeta särskilt i områden där folkbildning och kunskap, liksom nöje och fantasi är vad vi medborgare behöver.

Powered by Labrador CMS