Tillbaka

Författarförbundet varnar för avtal med Modernista

2022-06-02
av Kristian Lönner
Grethe Rottböll, Författarförbundet.
Foto: Henrik Montgomery

Författarförbundet går nu ut med en varning till författare och översättare om att skriva avtal med Modernista. Kristofer Andersson, utvecklingschef på Modernista, är mycket kritisk till förbundets agerande.

Bakgrunden är att medlemmar i Författarförbundet vittnat om att ingångna avtal inte efterlevs. Grethe Rottböll, ordförande i Författarförbundet, vill dock inte gå in på några konkreta exempel med hänsyn till de drabbade författarna.

– Men vi har under en längre tid fått rapporter från våra medlemmar om problem med lång tid för utbetalningar, bristande redovisning och rena avtalsbrott. Det kan vara att man inte vet hur många ex av en viss bok som sålts eller att man inte fått några utbetalningar, säger hon.

Kristofer Andersson, utvecklingschef på Modernista, säger att han tycker att situationen är extremt tråkig.

– Vi har under en dryg månads tid haft en dialog med Författarförbundet om de här frågorna. Jag upplever att vi varit tillmötesgående och försökt svara på deras kritik i den mån det har gått, medan förbundet har å sin sida inte visat samma vilja till diskussion.

Modernista har velat få till förhandlingar om ett ramavtal med Författarförbundet, något som förbundet avvisat. Grethe Rottböll menar att en sådan förhandling är omöjlig i nuläget.

– Vi kan inte upprätta ett ramavtal med ett förlag som inte håller redan ingångna avtal. Det är meningslöst. Man måste först ha det förtroendet för varandra. Det är också ett stort arbete att upprätta ett ramavtal, säger Grethe Rottböll.

Att förbundet nekar förhandling är något som upprör Kristofer Andersson.

– I stället för att förhandla fram en lösning för våra författare och översättare, nu och i framtiden, går förbundet ut så här skoningslöst och slår igen dörren till förhandling. Det agerandet är jag väldigt kritisk till, säger Kristofer Andersson som också tycker att Författarförbundets kritik är svepande och ospecifik.

Stämmer det att ni brustit i redovisningar och varit sena med utbetalningar?

– Det har funnits fall där vi har varit sena med betalningar och där redovisningar kommit sent. Vi har vuxit väldigt mycket och i dag representerar vi 12 000 rättighetsinnehavare, och vi har inte hunnit med den tillväxten. Det kan vi vara ärliga med att säga och det anser jag naturligtvis är ett problem. Vi jobbar kontinuerligt med att bli bättre på det här.

Har det funnits konflikter mellan förlaget och författare?

– Av respekt kan jag inte gå in i detalj i det men det är klart det har funnits konflikter. Av våra tusentals rättighetsinnehavare har alla inte varit nöjda med sin upplevelse av att vara på förlaget, vilket jag hade önskat. Men min bild är inte att det är något genomgående eller genomgripande som handlar om en stor del av våra författare.

Redan 2013 gick Författarförbundet ut med en liknande varning. Hur ser du på Modernistas rykte?

– Varningen 2013 uppfattar jag som att den gällde specifika villkor, så på ett sätt var det inte en liknande situation. Den här bredare varningen är svårare att förstå. Men jag är lika medveten som alla andra i branschen om att förlaget dragits med ett rykte om att vara besvärliga, struliga, inte prata med media och vara sena med betalningar. Mitt jobb, och ett av mina absolut största ansvarsområden, är att ändra på detta. Att försöka hitta en lösning framåt. För oss och för våra rättighetshavare.

Kan du förstå att Författarförbundet tycker det är meningslöst med förhandlingar om det har varit problem med gamla avtal?

– Då måste man faktiskt specificera sig. Jag tycker inte att ett fackförbund kan bete sig så här, att man först kritiserar en arbetsgivare och sedan nekar förhandling. Det vore orimligt i andra branscher.

Känner du att ni har möjlighet att rätta till de brister som finns så att Författarförbundets varning kan plockas bort?

– Ja, det bedömer jag. Mycket av det de kritiserat oss för har vi kunnat ändra dag ett eller dag två, andra delar handlar om bemanning där vi behöver stärka upp. Men att man går ut med den här varningen nu, efter att vi i en dryg månad försökt ha en seriös och trevlig dialog, har jag svårt att förstå. Men det betyder inte att vi stänger dörren till förhandling. Vi vill så fort som möjligt åter komma i dialog med förbundet om de här frågorna, säger Kristofer Andersson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.