Tillbaka

Författarlöner fortsätter ner

2019-01-09
av Kalle Laxgård
James Gleick, ordförande för Auhors guild.
Foto: Pressbild/Wiki commons

I vad författarförbundet kallar ”den största enkäten om professionella amerikanska författare hittills” framgår en minskning av inkomster på över 40 procent sedan 2009.

Underlaget inkluderar inkomster från över 5 000 amerikanska författare och visar en medianinkomst på motsvarande 54 000 kronor för 2017. När Authors guild gjorde en liknande enkät 2009, med ett mindre urval personer, var medianlönen drygt 93 000, skriver Publishers Weekly.

Det nya materialet har samlats in av författarförbundet tillsamman med 14 andra författar- och förlagsrelaterade organisationer och visar att även de direkt bokrelaterade inkomsterna har minskat stadigt. Från 56 000 kronor om året 2009 till hälften 2017.

Nu talar Autors guild om en ”kris av episka mått för amerikanska författare”.

– När ett lands författare blir fattigare blir även landets läsare fattigare, säger förbundets ordförande James Gleick i ett uttalande.

Värst drabbade enligt enkäten är de litterära författarna som sett ett inkomsttapp på 15 procent de senaste fyra åren. Samtidigt levde 21 procent av de heltidsarbetande författarna helt på sin bokutgivning 2017 och omkring 25 procent tjänade inget alls på sina böcker under året.

En central förklaring bakom nedgångarna anges vara Amazon. Företaget framhålls ha både positiv och negativ påverkan för bokutgivningen, särskilt genom att ha förbättrat möjligheterna till egenutgivning och genom att prispressa böcker hårt i handeln.

Enligt Authors guild har egenutgivarnas medianinkomst dubblerats mellan 2013 och 2017. Trots det tjänar de fortfarande 58 procent mindre än författare på traditionella förlag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.