Tillbaka

Förlaget låter fansen välja omslag

2022-05-06
av Karin Selåker Hangasmaa
Bokomslaget till boken Minnesteatern.
Foto: Pressbild

När Volante skulle sätta omslaget till svenska översättningen av The Memory Theater av författaren Karin Tidbeck, på svenska Minnesteatern, var det svårt att bestämma sig. Nu låter de kärnmålgruppen säga sitt på sociala medier.

– Det var en idé som dök upp förra veckan, att låta målgruppen tycka till. Båda omslagen är lika vackra och vi kunde inte riktigt välja. Kampanjen publicerades häromdagen på Science Fiction bokhandelns sociala medier och följarna gick verkligen i gång direkt. Det engagerar och många kommenterar och tycker till, säger Matilda Berg på Volante. 

Hur ser ni på kampanjen?

– Det är till syvende och sist författaren och vi som förlag som väljer omslag såklart, men det är kul att kunna gå armkrok med bokhandeln och det är ett sätt att uppmärksamma läsarna om att Karin Tidbeck nu kommer ut på svenska för första gången på länge. Vissa böcker har en väldigt tydlig kanal där man kan få direktkontakt med läsarna, även om vi såklart pitchar brett och vill att Minnesteatern ska finnas i all bokhandel. 

Volante ger framför allt ut sakprosa, men väljer nu att satsa på skönlitteratur.

– Det är det första boken vi ger ut där målgruppen tillhör Tiktok-generationen och där vet vi att det finns en jättestark trend och målgrupp. Vi har sett att Karin Tidbeck är en författare som har slagit utomlands, men det var länge sedan någon översättning kom på svenska, så det är något av en nylansering av författarskapet.

Författaren Karin Tidbeck.
Författaren Karin Tidbeck är svensk men skriver på engelska.    FOTO: Severus Tenenbaum

Översättningen av The Memory Theater till svenska innebar en viss utmaning för översättaren Andreas Vesterlund, berättar Matilda Berg.

– Det är faktiskt samma översättare som översatte Martin Hägglunds This Life, Vårt enda liv till svenska. Det är en utmaning att översätta en svensk författare till svenska eftersom författaren självklart vill sätta sin prägel på språket. 

Sara Acedo är formgivare bakom de två omslagen. Minnesteatern kommer ut på Volante i november. 

LÄS OCKSÅ: Greiders nya bok färgar av sig på andra

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.