Tillbaka

Förläggare anklagar författare för sexövergrepp – böckerna dras in

2020-01-08
av Kristian Lönner
Foto: Wikimedia Commons

Det franska förlaget Éditions Gallimard drar in alla böcker med författaren Gabriel Matzneff. Orsaken är anklagelser om sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Metoo fortsätter att skaka om det franska kulturlivet. I en ny bok anklagar förläggaren Vanessa Springora den i dag 83-årige författaren Gabriel Matzneff för att ha utnyttjat minderåriga sexuellt, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Gallimard, som är ett av Frankrikes största förlag, har svarat med att dra in författarens böcker. Den senaste boken kom ut så sent som i november 2019.

Polisen har samtidigt inlett en förundersökning mot Gabriel Matzneff och den franska kulturministern har dragit in författarens särskilda pension, enligt Kulturnytt.

Gabriel Matzneff är inte utgiven på svenska.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.