Tillbaka

Förläggare polisanmäld av författare

1997-09-19
av Fredrik Lindberg
Författaren Lars Bergström i Sundsvall har polisanmält Charlie Wedin, ägare till Cewe-förlaget i norrländska Bjästa, för urkundsförfalskning.

n gjordes efter att Bergström fått vad han uppfattar som ett oförskämt brev från Wedin, undertecknat med namnet på en av förlagets anställda.
    Tillsammans med ytterligare två författare har Lars Bergström även kopplat in advokat för att avkräva uteblivna betalningar.
    - Förlaget brister i redovisningen sedan flera år. Det finns inga trycksedlar, ingen statistik över försäljningen. Man får veta att det ska komma i december, men inte vilket år, säger Bergström.
    Konflikten gäller böckerna Blå vägen, som tidigare kommit ut på Rabén & Sjögren, samt Bottenhavets pärla, som även översatts av Ernst Thurdin. Advokaten inväntar nu inkrävd redovisning från förlaget.
    Förläggaren anser att saken är utagerad.
    - Bergström kunde inte skilja på garantihonorar och förskottshonorar. Han har insett att han har gått över gränsen. Vi är vänner igen, säger Charlie Wedin.
    Det är dock fler författare på Cewe-förlaget som inte är nöjda. Gunnar Erkner, som kommit ut med Längs Höga kusten på Liber och sedan på Cewe-förlaget, fick inget veta när en ny upplaga trycktes.
    - Den tredje upplagan kände jag inte till förrän jag såg den i bokhandeln. Nu har jag väntat i ett halvår utan att få någon betalning för den, säger Erkner.
    Att saken skulle vara utagerad håller Lars Bergström inte med om.
    - Vänner, vad är det för dumheter? Vi har aldrig varit ovänner. Jag har bara bett om att få betalt, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.