Tillbaka

Förläggareföreningen firar 175 år

2018-12-05
av Pekå Englund
Johan Svedjedal, redaktör för Böckernas tid.
Foto: Sören Andersson

Förläggareföreningen firade 175 år under tisdagskvällen med middag och boken Böckernas tid, en antologi om den svenska bokmarknaden från 1943 och fram till idag.

Redaktören för Böckernas tid, Johan Svedjedal, professor och litteratursociolog som 1993 utkom med Bokens Samhälle i två volymer, höll ett underhållande anförande på scenen.

Och Per I Gedin, 90 år, drog ner många skratt när han i ett panelsamtal lett av Susanna Romanus berättade hur han på 1960-talet fick öknamnet ”Gossen Ruda” när han gjorde sitt intåg i Förläggareföreningens styrelse med nya idéer. Jonas Modig berättade om skillnaderna mellan när han blev direktör för Förläggareföreningen (som då hette Bokförläggareföreningen) 1973 och när han sedan – efter många år som bokklubbschef för Månadens Bok, vd på Wahlström och Widstrand och vd i Bonnierförlagen – blev ordförande i Förläggareföreningen 2002-2006.

Och Kristina Ahlinder, Förläggareföreningens nuvarande vd, berättade om hur det gick till när bokmomsen sänktes 2002 – trots motstånd från både kulturministern och Författarförbundet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.