Tillbaka

Förlagschef recenserar sina egna titlar

2014-11-07
av Niklas Strömberg

Bookmarks förlagschef Claes Ericson recenserar och hyllar förlagets egna titlar på Bokus under fingerat namn. På Adlibris gör han samma sak, men då i eget namn.

 


Boktok. Nina S. Julianna Sosnovska.
Flera användare på bokus.se har en sak gemensamt: de recenserar och hyllar enbart förlaget Bookmarks titlar.
Namnet Skeppsbruten har recenserat sex böcker totalt. Alla är utgivna av Bookmark. Alla har fått högsta betyg.
Bakom Skeppsbruten döljer sig Bookmarks förlagschef Claes Ericson.
– Ja, Skeppsbruten tror jag kan vara jag. Och det kan hända att jag bara recenserat Bookmarkböcker, men det är de enda böcker jag har läst, säger han.
Tror du att fler förlagschefer gör så här?
– Ingen aning, men det är ärliga kommentarer från min sida. Jag tycker inte att det är felaktigt. Det är väl bra om jag kan guida läsarna. Jag ger ärliga betyg. 
Du gillar er utgivning då eftersom du ger allt högsta betyg?
– Det hade väl varit mer märkligt om jag hade gett våra egna böcker tvåor, eller hur? Och det finns väl inget krav på att man ska hålla ett snitt på 3,0 i betyg? Du menar att man kan fråga sig om en partisk recension är relevant?
Har du ställt dig den frågan?
– Nej. Om jag nu har varit inne och kommenterat sex böcker … nä, det har jag inte tänkt på.

Claes Ericson säger sig inte känna igen något av de andra användarnamnen som enbart hyllar Bookmarktitlar på Bokus. Men han bedyrar att förlaget inte recenserar sina egna titlar som en strategi.
– Men jag kan tänka mig att vi har fans som stödjer förlaget och därför tycker att det är kul att recensera våra böcker. Det kan vara min pappa. Eller en kompis till mig.
Även på Adlibris ger Claes Ericson sitt förlags böcker högsta betyg. Men där använder han sitt eget namn.
 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.