Tillbaka

Förlagsystem köper Seelig

2006-05-30
av Lasse Winkler
Till slut kom beskedet marknaden väntat på. Seelig säljs. Ny ägare blir störste konkurrenten på distributionssidan, Förlagssystem

Seelig blir ett dotterbolag till Förlagssystem (FS) och i den första fasen sker inga större förändringar. Seelig har långa hyreskontrakt i båda sina anläggningar i Morgongåva och i Sundbyberg. Därför planerar den nya ägaren inga direkta förändringar.
Per-Olof Hamrin, vd Förlagssystem:
– Det låter kanske tråkigt men vi kommer att försöka lära känna dom först och utbyta kunskap mellan företagen. Sedan får vi se.
Reaktionerna från omvärlden är positiva.
Pär Svärdson på Adlibris har mångårig erfarenhet att arbeta nära Seelig och BTJ:
– Det här är det bästa som kunde hända. Det kan innebära en nystart. Spontant känns FS väldigt kompetenta och de verkar ha hög integritet. Nu slipper man ha grumliga tankar om vad som kan ligga bakom olika utspel. Tidigare kändes det som att man hade en agenda som inte gick ut på att göra det bästa för Seelig. 
Kjell Bohlund, vd Norstedts Förlagsgrupp:
– Det här låter bra. Jag ser direkt ett antal fördelar. Jag tror att FS hittar ett sätt att driva Seelig som ligger närmare det branschen behöver. Och det bör väl innebära ett närmare samarbete med Bokrondellen vilket är bra.
BTJ, som säljer Seelig har ägt företaget i åtta år. Under den tiden har Seelig förändrats på många sätt. Man har tappat flera affärsområden och blivit avlövade tidigare viktiga delar av just BTJ. Det som en gång var en kärnverksamhet i Seelig, databasen Seesam, ligger kvar i BTJ.
Om det inte finns några förbehåll i affären så kommer Seelig att lämna samarbetet med Seesam vilket betyder att den kommer att försvinna från marknaden.
Det Seelig som FS nu köpt består av tre delar: grossisten, som är den till omfånget största verksamheten, distributören, som under flera år förlorat flera stora kunder till just FS och logistikverksamheten som man byggt upp på senare år.
Just den sistnämnda delen har varit särskilt viktig för FS eftersom man låg i startgroparna för att kopiera den verksamheten.
Ungefär samtidigt som den här affären gick i lås slöt Seelig ett nytt avtal med Akademibokhandeln (ABG) som innebär att ABG, och Bokus, stannar kvar i Seeligs lokaler i Morgongåva men under egen ledning. Man får en så kallad ”wall-to-wall-lösning” där Seelig står för personal och närheten till det stora bokflödet består

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.