Tillbaka

Förslaget efter Bonniers förvärv: Strawberry ska slopa fasta bokpriser

2021-04-27
av Matilda Källén
Alexander Even Henriksen, vd på Strawberry.
Alexander Even Henriksen, vd på Strawberry.
Foto: Bjørnar Øvrebø

Bonnier Books Strawberry-uppköp har ännu inte godkänts av Konkurransetilsynet. I ett brev till myndigheten föreslår Bonniers advokater att det norska förlaget ska frångå fastprisordningen.

Bonnier Books förvärvade 70 procent av norska Strawberry Publishing i november förra året. Köpet har ännu inte godkänts av det norska konkurrensverket, Konkurransetilsynet, som i mars meddelade att man valt att ta utredningen till en andra fas. Det sedan en preliminär bedömning visat att uppköpet skulle kunna ha en negativ inverkan på konkurrensen på bokmarknaden, bland annat eftersom Bonnier Books också äger 50 procent av det norska förlaget Cappelen Damm.

I ett konfidentiellt brev till Konkurransetilsynet, som tidningen VG tagit del av, listar Bonnier Books och Strawberry nu flera förslag på åtgärder som skulle kunna bidra till att uppköpet godkänns. Ett av förslagen är att Strawberry, som inte är medlem i Forleggerforeningen, inte ska sätta fasta priser på böckerna de ger ut – något som går emot det norska bokavtalet, där fasta bokpriser är standard.

– Kort sammanfattat föreslår de att Strawberry åtar sig att inte följa fastprisordningen. Så nu måste vi värdera om det är en åtgärd som är lämplig för att avlägsna vår oro för uppköpet, säger Gjermund Nese, avdelningschef för finans och kommunikation på Konkurransetilsynet, till VG.

Strawberry-vd:n Alexander Even Henriksen bekräftar för tidningen att förslaget är ”ett av de förslag som Bonniers advokater skickat”.

– Om myndigheten skulle kräva den här åtgärden, kommer våra författare självklart att involveras innan beslutet tas, säger han.

Till Bok365 betonar han att det är "alltför tidigt att spekulera i var den här processen kommer att sluta".

– Vi har alltid stöttat fasta priser. Om vi någon gång ändrar ståndpunkt, kommer det att ske efter en grundlig utvärdering av hur det påverkar alla på bokmarknaden, fortsätter han.

Heidi Marie Kriznik, ordförande för Forfatterforeningen, beskriver förslaget som "oroväckande", med hänvisning till att de fasta priserna ligger till grund för författarnas royalty.

– Det klingar kanske bra hos Konkurransetilsynet, men det går inte att ta det på allvar. Författarnas ekonomi är oförutsägbar nog som den är, säger hon till Bok365.

Konkurransetilsynet skulle egentligen ha fattat beslut om uppköpet senast i dag, men eftersom Bonnier Books och Strawberry har inkommit med förslag på åtgärder förlängs utredningsperioden till 14 maj, skriver VG. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.