Tillbaka

Från Pocketshop till Lind & Co

2018-02-14
av Kalle Laxgård
Zandra Weldon.
Foto: Pressbild

I 17 år har Zandra Weldon jobbat på Pocketshop. I maj byter hon butiker mot förlag.

Lind & Co är ett av de förlag som bäst lyckats kapitalisera på strömmande ljudböckernas framgångar. Samtidigt har förlagschef Kristoffer Lind tidigare också varnat för att tillväxten drivit en överutgivning av ljudbokstitlar bland förlagen. Det gör han fortfarande:

– Vi misslyckas i dag med titlar vi lyckades med för ett år sedan. Då släpptes kanske 5 titlar om dagen, i dag kan det vara uppåt 30 titlar, säger Kristoffer Lind.

Nu gör han ett motdrag.

– Vi är ett av de tre bästa förlagen på ljud i Sverige och nu ska vi vässa armbågarna för att behålla den positionen och då behöver vi Zandra.

Konkret betyder det att Zandra Weldon börjar som ljudboksförläggare på Lind & Co i maj. Efter 17 år på Pocketshop, i dag som inköpschef, är hon ett välbekant namn för de flesta i branschen.

– Jag började 2001, det är nästan halva livet! Det är med blandade känslor jag lämnar. Jag trivs jättebra, jag älskar Pocketshop och mina kollegor. Men det är dags att våga prova något annat, säger Zandra Weldon.

I dag har Lind & Co en anställd som jobbar med ljudböcker. Hur Zandra Weldons tjänst ska se ut är inte klart.

– Jag gillar Kristoffer och Lind & Co:s utgivning väldigt mycket. Det känns spännande att se om jag kan något annat än det här, säger Zandra Weldon, och refererar till sina nuvarande uppgifter.

Även om ljudböcker inte är Pocketshops fokus säger hon sig ha koll på marknaden.

Det är även Kristoffer Lind övertygad om.

– Zandra är en drömrekrytering. Vi har under många år sålt böcker till henne på Pocketshop och få inköpare har en sådan koll på utgivningen och marknaden som hon. Dessutom läser hon otroliga mängder, säger han. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.