Tillbaka

Fristad för förbjudna böcker

2013-11-22
av Jenny Damberg
Foto: Pelle Filipsson
»Genom tiderna har litteratur förbjudits, censurerats, gömts undan och bränts på bål. Hotet mot makthavare har ofta utgått från ordens omstörtande, politiska, religiösa eller sexuella kraft. Vi samlar ett antal titlar i ett busigt mikrobibliotek.« Så presenteras Biblioteket för förbjudna böcker, sedan 1 november inrymt på rockklubben Dynamo i Norrköping.

Pelle Filipsson är initiativ­tagare. 
Hur har intresset varit, har ni lånat ut något?
– Vi öppnade för bara några dagar sedan, så det har bara hunnits med att låna ut tre böcker ännu.
Vilka?
– Nu ska vi se … Flugornas herre, Lolita och Den stulna romanen.
Har ni några som helst dubier om att tillhandahålla någon av titlarna?
– Njä, detta är en ganska trygg samling böcker. Flertalet titlar är förstås skrattretande hur de kunnat bli så kontroversiella – som Harry Potter-böckerna och Gökboet. Mein Kampf har något mytiskt och obehagligt över sig, men jag betraktar den som ett historiskt dokument snarare än som uppmuntran att bli nazist. Det finns däremot andra titlar som vi diskuterat och ännu inte plockat in: Breiviks manifest, The Anarchist Cookbook och de där mangaserierna som ledde till att en översättare blev både fälld och friad för barnpornografi­brott. Där är det lysande att ha Norr­köpings stads­bibliotek som sam­arbetspartner, de har djupa och kloka tankar om censur och yttrande­frihet.
Finns det böcker som det finns, eller har funnits, skäl att förbjuda?
– Jag är inte rätt person att fråga, jag vurmar starkt för det fria ordet. Samhällsproblem kan bara lösas genom öppen och rakryggad debatt.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.