Tillbaka

Gått igenom glastaket

2008-04-17
av Johanna Westlund
– Bonnierförlagen har varit väldigt mycket männens värld med en klart manlig struktur, säger Eva Bonnier, förläggare på Albert Bonniers förlag

Eva Bonnier är även, som första kvinna någonsin, vice ordförande i Förläggareföreningen. Hon är en av de kvinnor som haft stor makt i branschen under en längre tid. Men hon har fått slåss för det, eftersom det funnits ett glastak i förlagsvärlden, menar hon.
– Ja, jag tror det. Fast för min del personligen var det mest familjeskäl som hindrade. Men det glastaket har jag gått igenom till sist i så fall.

Fortfarande saknar hon kvinnliga ledare på några områden.
– Marknadsavdelningarna är rätt så mansdominerade, och de spelar en allt tyngre roll nu. Just nu ser jag heller inga tecken på att det kommer särskilt mycket kvinnor på marknad i ledande positioner. Inte heller i Bonnierförlagens styrelse kan jag se den här storslagna förändringen, säger hon och tillägger att delar av förlagsvärlden fortfarande är männens värld:
– Gamla strukturer har dröjt kvar länge i förlagsbranschen, och jag tror fortfarande att vi kvinnor många gånger inte riktigt släpps in i sådana strukturer. Så riktigt jämställda har vi inte blivit ännu.
Många nämner dig som kvinnlig föregångare i förlagsbranschen.
– Jag blir alltid lika förvånad när jag hör det. Men det ligger väl i mina nedärvda »äsch, jag är bara en flicka«–gener, haha.
Att den här föregångaren nu trappar ner från förlagschef till förläggare – hur kommer det att påverka branschen?
– Fast jag är ju kvar i branschen! Och i värsta fall går jag aldrig i pension. Men den här utvecklingen har inte skett över en natt, och jag tror att den kommer att hålla i sig. Oavsett vad jag gör.

Läs övriga artiklar:
Revor i gubbtapeten
En svårfångad kvalitet
»Kvinnor är inte mjukare«
Kvinnor måste bevisa  mer
»Det kommer en backlash«
»Vi kvinnor behöver skärpa oss lite«
»Jämställdhet ger bredare kompetens«
Bättre hjälpmedel ger fler kvinnor

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.