Tillbaka

Ger ut nya Muminböcker

2017-09-22
av Tove Leffler
Skiss till de nya böckerna av illustratören Cecilia Heikkilä
Foto: Moomin Characters

Bonnier Carlsen har slutit ett avtal med Moomin Characters om att ge ut nyskrivna Muminböcker baserade på Tove Janssons gamla berättelser.

Första böckerna kommer hösten 2018. 

Idén om upplägget kring utgivningen kom från Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

– Det har getts ut så mycket Muminböcker de senaste åren och jag har tänkt att jag nog skulle gjort på ett annat sätt. Även om jag förstår att det är svårt att förvalta ett sådant arv.

– Det jag kände direkt var att jag ville hitta tillbaka till Mumindalen, Toves svärta och dramatik, säger Eva Dahlin, men erkänner att projektet även gett henne lite skrämselhicka.

Det görs en del nya böcker baserade på Tove Janssons gamla berättelser. Bland annat ger Bonnierägda Tammi i Finland ut nya Muminböcker, samt Penguin Puffin i England.

– Men vi är väldigt restriktiva i dag. Vi får in många, många förslag, men säger ja till ett fåtal, säger Anna Lawrence, rättighetschef på Rights & Brands som hanterar Muminrättigheterna.

Enligt henne var idén från Eva Dahlin så originell och unik att det inte gick att säga nej.

Tanken är att det ska bli en bilderbok baserad på novellen Granen, samt en sagosamling med fyra bildsatta berättelser. Böckerna kommer att vända sig till barn i fem-sex-årsåldern.

– Jag är stolt och jätteglad över att ha fått förtroendet. Min dröm är att få en ny generation att upptäcka Mumindalen. Att vi kan öppna en dörr till originalböckerna, säger Eva Dahlin.

De svenska rättigheterna till Tove Janssons originalberättelser med Mumin ligger fortfarande kvar hos Rabén & Sjögren. När de avtalen går ut kommer nya förhandlingar att ske.

Bonniers har haft rättigheterna till originalböckerna tidigare och den första Muminboken Småtrollen och den stora översvämningen kom ut på Bonniers. Även rättigheterna till ljudböckerna ligger hos Bonnier Audio. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.