Tillbaka

Glada vinnare i bokvideotävlingen

2012-09-28
av Carina Jönsson
Foto: Ola Kjelbye
  De dödas ljus, Ett hus utan speglar och Ondskans pris kammade hem vinsterna i Svensk Bokhandels Bokvideotävling 2012.

– Det här är första gången jag gör en sådan här film. Det är helt sjukt att vi vann. Superroligt, säger Maria Sundberg på Forma Books som vann i kategorin bästa bokvideo för sin film till Björn B Jakobssons deckare De dödas ljus.  

Drygt 2000 personer hade röstat i bokvideotävlingen som i år anordnades för tredje gången. Först ut att prisas var författaren Mårten Sandén och illustratören Moa Schulman som vann i kategorin bästa barnbokvideo för filmen till Ett hus utan speglar som gjorts av produktionsbolaget Multiproduktion. Filmen, som bygger på svartvita illustrationer, fick 615 röster.

Mårten Sandén, känner sig stolt och ödmjuk.

– Men oerhört oförtjänt. All ära till Moa Schulman som tecknat. Jag är häpen över hur hon har hittat rätt stämning med sina bilder.

Har du inte gjort något?

– Jo, jag skrev faktiskt texten de läser upp.

Hur kom musiken till?

– Jo, den har jag också valt. Ett gammalt favoritstycke av Saint-Saëns. Det är en kompis till mig som spelar på vår gamla flygel hemma. Jag har själv spelat in det.

I kategorin bästa trailer, en kortare film som är högst en minut lång, fanns en överlägsen vinnare. Det var Måns Winbergs video till Set Mattsons kriminalroman Ondskans pris utgiven på Historisk Media, som segrade med 423 röster. Det är första gången Historiska Media gör en boktrailer.

– Hela inspelningen gick på tre timmar. Vi spelade in den på en gata i Malmö. Jag hade köpt en rock på Tradera för en krona och sen under själva inspelningen stod jag och stoppade trafiken. Det var en riktigt rolig dag, säger Christina Haugen på Historisk Media.

Författaren Set Mattsson är väldigt nöjd med resultatet.

– Jag tycker att Måns har lyckas fånga stämningen i boken perfekt. Det är det en bokvideo ska göra, säger han.

Maria Sundberg, som rodde hem tävlingens sista pris, bästa bokvideo, för filmen till Björn B Jakobssons De dödas ljus håller med om att det just är stämningen som är central när man gör video till en bok.

– Min film har egentligen ingen handling, men det jag ville spegla var stämningen i Björns bok, säger Maria Sundberg.

Björn B Jakobsson säger att han gett Maria Sundberg fria händer. I den mystiska videon dyker bland annat fyra män upp med djurmasker på sina huvuden.

– Videon är till största delen Marias grej. Hon läste boken och sedan exploderade det av idéer i hennes huvud, säger han.

Maria Sundberg tror att bokvideor är något vi kommer att få se mer av i framtiden.

– Om man kollar på internetbutikerna så har snart varje bok en egen video. Och det är stort i USA, och det verkar bara bli större och större där. Det är superroligt, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.