Tillbaka

Gratisböcker ökade försäljningen

2011-04-11
av Lasse Winkler
Världsboknatten 2011 i Storbritannien var en formidabel succé. En miljon böcker delades ut gratis – och deltagande författarna ökade sin försäljning tvärtemot farhågorna. 2012 ställs siktet högre. Tio miljoner böcker och en gemensam internationell satsning för de länder som vill vara med.

oknatten i Storbritannien hålls av tradition den 5 mars – långt före den av UNESCO instiftade Världsbokdagen den 23 april.

Inför en förundrad skara europeiska bokhandlare, samlade på en konferens ordnad av EBF (European Booksellers Federation) helgen innan Londons bokmässa, höll Jamie Byng ett brandtal till boken samtidigt som han summerade årets Världsboknatt och drog upp riktlinjerna för nästa år.

Världsboknatten är den vuxna versionen av den traditionella brittiska Världsbokdagen, som alltid riktar sig till barn och ungdomar, och blev en succé av sällan skådat slag. En miljon böcker delades ut gratis. 25 titlar tryckta i 40 000 exemplar var, delades ut av 20 000 frivilliga som fick 48 exemplar av sin favoritförfattare att dela ut till okända i sin omgivning med uppmaningen att boken skulle skickas vidare när den var läst.

Kritikerna var många före den femte mars. Alla pekade på sannolikheten att den vanliga bokförsäljningen skulle påverkas.

Försäljningen i allmänhet föll också i mars men alla inblandade författare, som avstod från royalty för den tryckta upplagan, fick se sina vanliga titlar öka väsentligt. En författare som David Nicholls såg försäljningen av sin bok One Day fördubblas veckan efter Världsboknatten (WBN).

Kvällen avslutade med ett stort möte på Trafalgar Square i London där massor av författare läste ur sina böcker inför mer än 7 000 åhörare samlade i nattkylan.

 

Efteråt talar alla om succé med massiv mediabevakning av en sort som aldrig tidigare skådats i Storbritannien. Så fokuserade till exempel BBC en hel dag på bokinspirerat material från tidig eftermiddag till sen kväll.

 

Med de framgångarna i ryggen har Jamie Byng och organisatörerna runt WBN höjt ambitionen. Med sig från årets satsning har han känslan av att kunna försätta berg. Allt drogs ihop på mindre än sex månader. Och i början var de flesta arrangörer vänligt avvaktande när Jamie Byng föreslog att man skulle göra något som slog omvärlden med häpnad: ”Låt oss ge bort en miljon böcker”.

Jamie Byng:

– Nu funderar vi på hur vi ska utveckla idén vidare. Nästa år ska vi ha WBN den 23 april som alla andra och vi har börjat diskutera med organisationer i övriga världen.

Den här gången följer man flera spår. Ett är att den 23 april är dagen då Shakespeare både föddes och dog så man kommer att satsa på en bok med 25 sonetter av Shakespeare. Varje sonett ska introduceras av en briljant (för att använda Jamie Byngs ord) skribent.

Ett annat spår är att böckerna nästa år ska innehålla dels den vanliga boken, dels ett kapitel från en annan bok – men inte det vanliga utförandet med första kapitlet ur författarens nya eller senaste bok utan från en helt annan författare. Jamie Byng och Julia Kingsford, som i dagarna lämnar sitt jobb som marknadschef på bokhandeln Foyles och blir heltidsanställd i den ideella stiftelsen WBN, kom med idén att låta författaren till den bok man ger bort bestämma vilket första kapitel och vilken författare de vill se i sin bok.

Jamie Byng:

– Nästa års 25 titlar kommer att tillkännages på Frankfurtmässan. En av dem kommer att vara skriven av kommande Nobelpristagare i litteratur.

Jamie Byng sa att han drömmer om att få se 35 miljoner böcker tryckta, en till varje hushåll i Storbritannien. Eller åtminstone 10 miljoner så nästan var tredje hushåll fick en bok som de sedan fick ge vidare.

– Vi skulle kunna skicka ut Shakespeares sonetter två veckor innan så att de som fått den då har läst den och lämnar den vidare på Världbokdagen.

En annan idé är att man skulle kunna ge ut Shakespeares sonetter som e-bok och som påkostade inbunden och sälja för 9,99 pund.

En bärande tanke är att sprida idén till resten av världen.

– Säg att resten av världen tar 20 av våra titlar och lägger till fem egna.

Ett krav på det land som vill samarbeta är att allt drivs som stiftelse utan vinst och att förlags- och bokhandlarorganisationer samarbetar.

– Vi kommer att ha en hemsida som bas som andra länder kan använda i valda delar om de vill och Google har också visat intresse av att eventuellt samarbeta.

 

Organisationer som stöder World Book Night

Publishers Association, Booksellers Association, Independent Publishers Guild, the Reading Agency (med bibliotek), World Book Day, BBC och RTE.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.