Tillbaka

Greps för manusstölder – kan vara lösning på mysterium

2022-01-07
av Kristian Lönner
Mannen greps på JFK-flygplatsen i New York.
Foto: Doug Letterman / Wikimedia Commons

En anställd på Simon & Schuster anklagas för att olaglig ha kommit över hundratals opublicerade bokmanus. Mannen greps av FBI i New York och nu spekuleras det i att gripandet kan vara lösningen på en gåta som förbryllat branschen.

Den 29-årige mannen, som arbetat som rättighetskoordinator på Simon & Schuster i Storbritannien, greps när han landade på JFK-flygplatsen i New York, rapporterar Bookseller. Han misstänks för att ha lurat till sig outgivna manus genom att skicka mejl som såg ut att komma från andra personer i bokbranschen. Mannen ska ha lyckats komma över hundratals opublicerade manus.

– Vi menar att han har använt sig av sin kunskap om branschen och genom att utge sig för att vara agent, förlagsrepresentant eller litterär scout har han förmått författare att skicka outgivna böcker och texter till honom, säger en ansvarig för FBI till Bookseller.

Det har i branschen varit ett känt problem att någon eller några personer de senaste åren försökt komma över opublicerade manus genom falska mejl. Även svenska förlag har varit utsatta, vilket framgår i ett längre reportage som sajten Vulture publicerade i höstas. En intressant detalj är att manusen som av misstag lämnats ut aldrig dykt upp för nedladdning på nätet. Det har heller inte varit fråga om utpressning i syfte att få ekonomisk vinning. Hur många av dessa fall som kan kopplas till den nu gripne 29-åringen är för tidigt att säga liksom vad motivet har varit.

29-åringen släpptes under fredagen mot borgen i New York men han tillåts inte resa hem. Han nekar till alla anklagelser. Hans arbetsgivare, Simon & Schuster, misstänks inte för något brott och förlaget har stängt av 29-åringen från hans tjänst.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.