Tillbaka

Grigoriev svensk vinnare av EU:s pris

2021-05-18
av Kalle Laxgård
Maxim Grigoriev.
Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

13 vinnare av EU:s litteraturpris har utsetts. En av vinnarna är svenske Albert Bonniers-författaren Maxim Grigoriev, och hans bok Europa.

European Union Prize for Literature har delats ut sedan 2009 och uppmärksammar skönlitterära författare på väg uppåt i karriären.

Av 41 deltagande länder i unionens kreativa program lyfts författare fram i cykler om tre år. I år var Sverige ett av länderna och när de 13 vinnarna presenterades, en från vardera land, stod Maxim Grigoriev och hans bok Europa som svensk vinnare.

Övriga tolv pristagare valdes från Albanien, Armenien, Bulgarien, Tjeckien, Island, Lettland, Malta, Nederländerna, Portugal, Serbien Slovenien och Tunisien.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.