Tillbaka

Gui Minhai får Tucholskypriset

2019-11-04
av Sophie Tanha
Foto: Freeguiminhai.org

Svenska PEN delar på Fängslade författares dag den 15 november ut årets Tucholskypris till fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai.

Priset, som är ett litterärt stipendium på 150 000 kronor, tilldelas svenskkinesiska Gui Minhai med motiveringen att han genom sin bokhandel och förlag i Hongkong arbetat i yttrandefrihetens tjänst.

Gui Minhai frihetsberövades i Kina för över fyra år sedan, utan juridisk prövning. Eftersom hans förlag, Mighty Current Media, bland annat gett ut regimkritiska böcker, som är förbjudna i fastlandskina, ses Minhais fängslande som ett politiskt svar på hans oppositionella hållning mot kinesiska regimen.

– Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN i ett pressmeddelande.

Tucholskypriset instiftades 1985 till minnet av författaren Kurt Tucholsky och delas i år ut av kulturminister Amanda Lind på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. En tom stol kommer att placeras på scenen som symbol för Gui Minhais frånvaro.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.