Tillbaka

”Hade inte gråtit om det blev lite lägre”

2020-11-16
av Kalle Laxgård
Foto: Unsplash/Scott Graham

Parterna kom överens och det blev ingen strejk.

Flera arbetsgivare upplever det nya handelsavtalet som okej – men påfrestande i pandemin.

Torsdagens avtal följer industriparternas avtal på 5,4 procents löneökning under 29 månader. Underskrifterna föregicks av hårda förhandlingar, där LO-förbundet Handels bland annat hotade arbetsgivarsidan med strejk.

Göran Skoglund, fackklubbsordförande på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan, säger att klubben ännu inte hunnit diskutera villkoren i detalj. Men det är skönt att ha ett nytt avtal på plats, menar han.

– Vi är nöjda. Vi tycker att det är ett bra avtal, säger Göran Skoglund.

Även arbetsgivarsidan välkomnar den nya överenskommelsen. Samtidigt är känslan bland bokhandlarna SvB pratat med inte odelat positiv.

– För det första är jag tacksam över att det inte blir en strejk. Jag tycker det var ett oförskämt tilltag. Med tanke på rådande omständigheter finns det många handelsföretag som inte mår bra, det måste stå klart även för facket, säger Anders Billing, vd för Ugglan.

Gällande avtalet lyfter han fram två aspekter: Dels att alla medarbetare är värda en löneökning. Dels att situationen – med coronakris och pressade arbetsgivare – måste tas in i beräkningarna. För många bokhandlare utgör året, och inte minst inför kommande julhandel‚ en stor prövning.

– Vi har väldigt lite inflation och ur den aspekten kan man heller inte göra sig någon föreställning om högre generella löneökningar. Jag hade inte gråtit om det blev lite lägre, men visst, det här är nog helt okej, säger Anders Billing.

Även Maths Claesson, vd för SF-bokhandeln, anser att det nya avtalet är hanterbart. Likt kollegan på Ugglan är han kritisk till Handels utspel om strejk, även om han inte såg särskilt allvarligt på hotet.

– Jag tog det som något man skramlar med för att få till ett avtal. Svensk Handel har varit starkt kritiskt till strejkhotet, jag tycker att de tog i lite väl, men det är märkligt att ta till det vapnet i såna här tider.

Som vd för Killbergs bokhandel, en del av Akademibokhandeln franchise och med sju butiker runt om i Skåne, har Peter Killberg de senaste två åren sett en positiv ekonomisk trend inom företaget. Men varje ökad kostnad på en krympande marknad innebär en extra utmaning, säger han.

Peter Killberg välkomnar avtalet men betonar att det under ett krisår i detaljhandeln är tufft att också hantera ökande lönekostnader.

– Men det är helt orimligt att vår personal ska ta den smällen och leva med reducerade löner. En sådan värld kan vi inte heller ha. Det är ett måttfullt avtal och det har inte varit lätt för parterna att komma överens när situationen ser ut som den gör. Mot den bakgrunden känns det okej.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.