Tillbaka

Hallå där, Eva Kilnäs!

2018-10-08
av Kalle Laxgård
Eva Kilnäs, Mölnlycke bokhandel.
Foto: Privat

Ägare till Mölnlycke bokhandel och en av vinnarna i Bonniers tävling för inläsning av ljudböcker som pågick under Bokmässan.

Varför är du så bra på högläsning?

– Jag har alltid älskat att läsa och sedan har jag fyra barn. Så jag har väl övat mig.

Hade du förberett dig något innan du gick in i inläsningsboxen på mässan också?

– Alltså, jag gick förbi och tyckte det lät roligt men det fanns inga tider. Sedan fick jag plötsligt en återbudstid och ett papper i näven som jag läste igenom två gånger. Så nej, ingen vidare förberedelse.

De strömmande ljudböckerna kannibaliserar på försäljningen i bokhandeln. Nu bidrar du själv till det.

– Jag vet, men jag ser nog ljudböckerna mer ett komplement. Som bokhandlare tycker jag förstås att det är bra om folk köper böcker, men jag vet ju själv hur jag lyssnar på böcker medan jag gör annat. Det är svårt att göra det med en konventionell bok.

Hur var det att läsa in texten då?

– Jätteroligt! Jag lyssnar väldigt mycket på ljudböcker så jag tänkte på hur jag själv vill att det ska låta. Och ljudteknikern från Bonnier Audio kom med goda råd.

Du vinner en medverkan i den kommande inspelningen av Åsa Hellbergs Laholmsflickan. Vad har du fått för instruktioner?

– Jag ska upp till Stockholm i november och läsa in mina kapitel. Det är tre inläsare: Katarina Ewerlöf läser själva boken, jag läser breven från ena huvudpersonen och en man läser breven från den andra (vinnaren i tävlingen, Claes Jonsson, reds anm.). Jag har lyssnat jättemycket på Katarina Ewerlöf så det gör detta ännu roligare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.