Tillbaka

Hallå där: Isa Widerståhl

2019-09-12
av Kalle Laxgård
Foto: Peter Jönsson

Doldisen som nu blir ny förlagschef för Sveriges största förlag – Albert Bonniers förlag.

Vem är du?

– De tre senaste tre åren har jag jobbat på Bonnier Books, främst med strategiska frågor. Det har varit både för Bonnierförlagen och svenska marknaden men kanske ännu mer för våra utländska förlagsverksamheter – Bonnier Books UK, Bonnier Media Deutschland – där jag också suttit i styrelserna, och ganska mycket för Bookbeat. Dessförinnan jobbade jag med strategi- och kommunikationsfrågor inom tråkigare delar av näringslivet.

Du har inte jobbat med förläggeri och utgivning tidigare. Vad känner du för nya jobbet?

– Det är ett drömjobb! Ett drömjobb och hedersuppdrag i ett. Jag är ekonom i grunden men har alltid haft ett intresse för litteratur – har du den bakgrunden är det här det häftigaste jobbet som finns.

Bonnier Books vd Håkan Rudels lyfter fram din passion för litteratur, strategiska höjd och förståelse för de betydande förändringar som sker på bokmarknader världen över. Vad ser du själv som din främsta egenskap för att göra det här jobbet bra?

– Det är nog en kombination av min strategiska erfarenhet, av att ha suttit i Bonnierförlagens styrelse och ledningsgrupp, och mitt utifrånperspektiv från de utländska marknaderna inom Bonnier Books.

Du har som sagt arbetat strategiskt de senaste åren. Rent strategiskt, vilka blir dina svåraste framtidsfrågor på Albert Bonniers?

– Det är klart att det finns frågor hela branschen brottas med: Konkurrensen om vår tid när informationsutbudet bara blir större, relevans, fysisk bokhandel… Men jag har inte börjat på tjänsten än, för mig handlar det om att sätta mig ner med alla medarbetare på förlaget och få bättre inblick. Så det känns lite förmätet att svara på det nu.

Hur mår Albert Bonniers förlag i dag?

– Det mår väldigt bra. Jesper (Monthán, i dag förlagschef och blivande vice vd för Bonnierförlagen), Daniel Sandström och Åsa Ernflo har gjort ett kanonjobb med att leda förlaget. Både genom förändringarna de senaste åren och med att få in flera spännande nya författarskap den senaste tiden.

Vad har du själv för relation till litteratur?

– Det är ett livslångt intresse. Något som jag vuxit upp med och som alltid funnits där. Sedan har jag inte studerat litteratur, men den var anledningen till att jag sökte mig till den här branschen så fort jag kunde.

Vad läser du just nu?

– Jag började precis på Lina Wolffs Köttets tid och sedan lyssnar jag på den nya, omskrivna första Kepler-boken. Men jag tycker den är lite läskig. Därför lyssnar jag samtidigt Anna-Karin Palms Jag vill sätta världen i rörelse också!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.