Tillbaka

Hallå där, Jan Smedh!

2019-09-05
av Per PeKå Englund
Jan Smedh.
Foto: Thomas Henley

Delägare i The English Bookshop som under torsdagskvällen arrangerar ett panelsamtal med internationella gäster under titeln: Why do bookshops matter?

Hur är publikintresset inför kvällen?

–Intresset är glädjande nog stort. Vi är fullbokade.

Det är ett ganska udda event i en bokhandel. Hur fick du idén?

–Narrativet i Sverige är att det är nattsvart att ha en bokhandel. Skrivs det om bokhandeln så är det för att någon butik fått lägga ner. Stämpeln av kris blir en självuppfyllande profetia. Jag möter människor som tycker synd om mig för att jag är bokhandlare och som tror att jag måste göra allt för att sälja leksaker i butiken för att överleva och att folk bara köper böcker på nätet och lyssnar på strömmade ljudböcker. Den bilden är så fel och vi måste vända på den. Vi måste berätta om vilken upplevelse det är att handla böcker i fysisk bokhandel och hur viktig den är för hela samhället.

Vilka är ni som pratar om den fysiska bokhandelns roll i samhället ikväll?

–Tevepersonligheten Pekka Heino leder samtalet och i panelen sitter den spanske författaren och journalisten Jorge Carrión som bland annat skrivit boken Bookshops, brittiska booktubern Jen Campbell, Mats Ahlström som är ordförande i Bokhandlareföreningen och jag själv.

Sedan kommer ni ha samma event i Uppsala den 7 september?

–Ja, med den skillnaden att journalisten Lasse Winkler från Förlagspodden ersätter Mats Ahlström i panelen. I Uppsala finns det också publikplatser kvar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.