Tillbaka

Hallå där, Jan Smedh!

2020-03-24
av Kalle Laxgård
Foto: Privat

Bokhandlare på Uppsala English Bookshop, som haft tre kunder som köpt mer än 35 böcker var sedan coronakrisen bröt ut – och den brittiska ambassadören som cyklande bokbud i Stockholm.

35 böcker!

– Ja, det var en företagskund som skulle ha 50 ex av en bok, rakt av. En ville passa på att köpa alla Leslie Charteris Saints-böcker (Helgonet, reds anm.) och det är 50 stycken. Sedan hade jag en kund, i Linköping, som bland annat beställde alla 33 romaner som en författare skrivit.

Hur får man ens med sig så många böcker från affären?

– De här böckerna är beställda, bokade. Men vi kör också vår book bike-grej, personal som cyklar hem till kunder med böckerna. Stammisar har också kommit in och sagt: Jag kan fixa det i Storvreta eller i Järlåsa eller där de nu bor. I Stockholm hörde den brittiska ambassadören av sig, så igår eftermiddag var hon ute och cyklade åt oss.

Hur mycket stödköp är det nu?

– Det är ju den tonen i allt nu. Folk uttrycker sin oro och sitt stöd, det är väldigt god stämning. Man är väldigt ödmjuk inför det här. Skulle vi bli tvungna att hålla stängt i ett antal veckor blir det ju skittufft. Men man blir såklart lugnare och jätteglad när man får sådant stöd från sina kunder.

All försäljning räknas, men hur viktiga är den här typen av storköpare i den här situationen?

– Jag nämnde dem, men vi har också vår bokklubb. Vi väljer ut månadsböcker i tio olika kategorier och sedan kan man prenumerera på dem. Bara sen i fredags har vi fått in sju nya prenumeranter varav hälften betalat för ett år i förväg. Det är ju också storköpskunder.

Ni har funnits sedan 1995. Vilket är ert rekord i antal köpta böcker?

– Haha, det vet jag inte. Den dyraste jag sålt var kanske en David Bowie-samlarbok för 45 000. Och en kund köpte väldigt mycket antikvariskt, det gick på över 60 000. Det är ju inga vanliga kunder, en normalkund plockar på sig ett par, tre böcker, men det händer faktiskt att folk gör den där typen av inköp.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.