Tillbaka

Hallå där Josefine Engström!

2019-05-13
av Kalle Laxgård
Josefine Engström
Foto: Jenny Gustafsson

Ny ordförande för intresseorganisationen Svenska tecknare, som lovar att arbeta för stärka villkoren för landets frilansande illustratörer.

Vem är du?

– Jag har jobbat med illustration i hela mitt yrkesliv. Jag har en kandidat från London och började jobba som frilansande illustratör där. Sedan gick jag ganska snabbt över till att jobba för att andra ska kunna vara yrkesverksamma, dels genom utbildning dels för bättre villkor. Det finns ganska dåliga förutsättningar för det i dag.

Nu senast var du ordförande för Illustratörscentrum. Hur mår svensk illustration?

– Kreativitetsmässigt mår den jättebra, det görs fantastiska, superspännande saker. Men går man tillbaka till avtal, villkor och ersättningar mår den sämre. Jag ser en stor skillnad från det att jag avslutade min agentur (NU Agency) 2015 till i dag.

På vilket sätt?

– Det är köparens marknad i mycket större utsträckning. Svenska tecknare gjorde nyligen en undersökning som visar att arvodena inte gått upp, vilket var välkänt. Min analys är att det skett ett skifte i synen på upphovsrätt – varför man ska betala för upphovsrätten. I längden tror jag att man riskerar att utarma branschen ganska rejält.

Som ordförande för Svenska tecknare har du lovat att jobba för bättre villkor för frilansande illustratörer. Finns det någon särskild del du ska fokusera på?

–  Jag har inte börjat än, så det är lite svårt att uttala sig om. Men för mig är arvoden viktiga. Och att det ska finnas en dialog med arbetsgivarna. En dialog skapar förståelse för varför man ska vilja betala för sig. För kvalitet kostar. Förstår man att det ligger lång utbildning bakom? Att det finns en expertis? Det är frågor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Hur tycker du att de svenska bokförlagen agerar i dag?

– Där måste jag säga att jag har för lite kunskap för att uttala mig helt. Min uppfattning är att det har hårdnat, men jag ber om att få återkomma i frågan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.