Tillbaka

Hallå där, Marie-Anne Knutas!

2011-04-05
av Sara Djurberg
Foto: Anders Blomberg
…som startar en agentur, Marie-Anne Knutas Literary Agency, efter 15 år som förläggare och redaktör på bland annat Gothia, Bonniers, Norstedts och Alfabeta.

p>Varför sadlar du om till agent?

– Det känns som en logisk utveckling, och jag tror att jag kommer att ha glädje av allt jag lärt mig hittills, dels som marknadsekonom, dels som förläggare. Jag slutade som ansvarig förläggare på Gothia Personligt vid årsskiftet, då imprintet lades ned, och det kändes som ett bra tillfälle.


Det är ovanligt att förläggare blir agenter i Sverige, hur tänker du?

– Jag tror att det är en fördel. Jag är van vid att granska, bedöma och bearbeta manus. Det ger mig möjlighet att jobba även med opublicerade författare och manus som inte är klara. Men framför allt vill jag ge fler svenska författare chansen utomlands, och samarbeta med förlagen, både dem med egna agenturer och mindre förlag.

 

Har du några författare än?

– Jag är fortfarande i uppstartsskedet, men var nyss på en studieresa till New York då jag hade med mig några pilotprojekt, bland annat en politisk thriller av Nuri Kino och David Kushner (utgiven av Bladh by Bladh) som jag jobbar med.


Kommer du att ha någon egen nisch?

– Jag vill fortsätta arbeta med starka berättelser som berör på djupet, men också med spänning, och kanske med någon särskilt fantastisk kokboksförfattare. Jag har ju tidigare jobbat med att köpa in utländska rättigheter för kokböcker.

 

Hur ser du på agentmarknaden i Sverige?

– Jag tror att det finns utrymme för fler agenter. Jag har jobbat länge med reklam och PR innan jag kom in i förlagsbranschen och om man hittar rätt kontakter och bearbetar dem på rätt sätt tror jag att det finns en chans att lyckas. Jag tror också på att skräddarsy aktiviteter för varje författare. Även som agent är jag kräsen och jobbar bara med författare som jag tror på till hundra procent.

 

Varför lades Gothia Personligt ner?

– Det var riktat mot allmänmarknaden och låg lite utanför Gothias vanliga verksamhet. Tyvärr vågade man inte fortsätta längre (Personligt fanns i åtta månader, red:s anmärkning). Jag tror det blev sammanlagt åtta böcker.

 

 

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.