Tillbaka

Hallå där, Mats Ahlström!

2017-01-24
av Niklas Strömberg
Mats Ahlström, vd för Bokhandlareföreningen.
Foto: Sara Mac Key

Ordförande för Bokhandlareföreningen och en av 650 bokhandlare i världen som i veckan besöker Minneapolis och konferensen Winter institute, arrangerad av den amerikanska bokhandlarföreningen, ABA.

Varför åker du dit?

– För att det är det roligaste som händer under året, vid sidan av julhandeln, för bokhandlare. Jag har varit på plats i sju år. Man lär sig extremt nyttiga saker som man har användning av i sin egen verksamhet. Och det på flera nivåer.

Hur då?

– Konferensen pågår i tre dagar. Varje dag är det en huvudtalare som ofta rör sig på en relativt abstrakt nivå. Efter det följer seminarier där olika saker som är av intresse för bokhandeln presenteras, till exempel har Amazon diskuterats mycket. Ytterligare ett moment går ut på att bokhandlare träffas för att byta erfarenheter kring särskilda teman. Det är väldigt handfast.

Vad har du själv lärt dig genom dina besök?

– Rent allmänt tycker jag att jag växer som människa och får kraft för året när jag åker till Winter institute. Men jag har också lärt mig saker rent konkret. Förra året beslutade jag mig för att byta hälsningsfras i min butik. Förr sa jag bara ”Hej!”. Nu hälsar jag alla människor välkomna och välkommen åter. Det har fungerat bra, folk hajar till lite. En annan sak är att jag arbetet på att bli bättre digitalt. Bland annat genom att varje dag lägga upp en ”Dagens bok” på vårt Instagram-konto. Det är bara en liten, liten grej. Men det bygger följare.

Du är med i ABA. Råder du dina svenska kollegor att ta samma steg?

– Jag är den enda i Sverige som är med, men ja, absolut! Mitt medlemskap kostar 350 dollar per år och det är det verkligen värt. Jag får mycket information och nyheter, jag får tillgång till ABA:s kataloger, jag bjuds in till Winter institute och jag laddar ner ganska mycket av ABA:s posters och material och använder i min egen bokhandel.

Vad kan svenska bokhandlare lära sig av sina amerikanska kollegor?

– Entusiasm! Det finns en viss amerikansk, vi kan-mentalitet. En sorts Obama-slogan. Det tycker jag är väldigt roligt! 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.