Tillbaka

Hallå där Mats Peterson!

2018-11-06
av Kalle Laxgård
Mats Petersson, ordförande i Svenska Antikvariatföreningen och ägare av Centralantikvariatet i Stockholm.
Foto: Privat

Ordförande för Svenska antikvariatföreningen, som ansluter till en  internationell protestaktion där 450 antikvariat tagit bort sina böcker från Amazon-ägda sajten Abebooks.

450 handlare från 26 länder har tillsammans tagit bort 2,5 miljoner titlar från Abebooks. Vad handlar det här om?

– Ytterst handlar det om villkoren för att sälja antikvariska böcker på nätet. Abebooks har med bara en månads varsel meddelat antikvariathandlare i Ryssland, Tjeckien, Sydkorea och Ungern att de inte längre ska kunna sälja sina böcker via sajten.

– Det här borde vara intressant även för bokhandeln – man får verkligen en föraning om vad Amazon är för något.

Vad är Abebooks?

– Abebooks var en av de första sökmotorerna för antikvariska böcker. 2008 förvärvades den av Amazon och därefter började Abebooks köpa upp konkurrenter. De har successivt byggt upp en närmast monopolliknande ställning och därigenom också höjt priser och avgifter. Det har också gjort att många antikvariat runt om i världen har blivit helt beroende av Abebooks.

Och nu protesterar ni.

– Ja, när detta blev känt genom Ilab (Internationella antikvariatföreningen) blev ett engelskt antikvariat otroligt förbannat och tog bort sina böcker i solidaritet med dem som drabbas. Reaktionen blev enorm och fler antikvariat tog efter. Nu är det Banned bookseller’s week.

Vad går protesten ut på?

– Att visa för Abebooks att de inte kan bete sig hur som helst. De måste ta sitt ansvar. Så nu är vi 450 handlare som satt våra böcker på ”vacation mode” under en vecka.

Varför tar ni bara inte bort era konton på Abebooks helt och hållet?

– Man har inte råd. Många är helt beroende av sin försäljning via Abebooks eftersom de har en så dominerande ställning.

Abebooks säger att de inte kan verka i dessa länder på grund av transaktionskostnader och att den tredje part som sköter betalningarna stänger vid årsskiftet. Är inte det giltiga skäl?

– Det är ett kommersiellt bolag så de kan ju i princip göra som de vill. De har väl bedömt att de här länderna är för små och kostar pengar. Men har man en sådan global ställning som de har kan man tycka att det medför ett visst ansvar.

Elva svenska antikvariat deltar i protesten. Vad skulle det betyda om Abebooks överger Sverige?

– Eftersom vi har antikvariat.net har Abebooks inte samma starka ställning här. Vi har förstått att vi ska vara rädda om vår egen sökmotor och det här kommer verkligen som en bekräftelse. Hur jäkla farligt det är att bli beroende av ett så stort kommersiellt företag! Men det finns några antikvariat som har en stor del av försäljningen via Abebooks.

Vad hoppas du att protesten ska leda till?

– Dels att Abebooks låter de här länderna vara kvar. Men också att alla blir uppmärksammade på hur sårbara vi är inför en sådan här megaaktör.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.