Tillbaka

Hallå där Mikaela Zabrodsky

2022-05-06
av Karin Selåker Hangasmaa
Mikaela Zabrodsky.
Foto: Charlie Bennet

… förläggareföreningens vd, som deltar i ett panelsamtal om teknik under Biblioteksdagarna. Årets tema är Vägval och i diskussionen deltar Vidar Lund, ordförande för den norska biblioteksföreningen, Grethe Rottböll från Författarförbundet och Anders Söderbäck från Digitala bibliotek i Stockholm.

Du är med på biblioteksdagarna. Vilka av förlagens intressen vill du lyfta fram? 

– En av de viktiga frågorna för förlagen är utlåningen av digitala böcker och vikten av fri prissättning. Det känns som en viktig poäng i dialogen med biblioteken. Alternativet kan innebära att många förlag väljer att inte erbjuda digitala böcker överhuvudtaget. 

Frågan om digitala ersättningar är en gammal träta, hur ser den diskussionen ut i dag? 

– Jag upplever att det var ett tag sen vi hade en dialog om det här, kanske för att vi väntat in den nationella strategin för biblioteken som kom för några veckor sen där regeringen också har flaggat för att de vill bjuda in parterna till dialog. Det man ofta hör är att biblioteken känner att det är svårt att kontrollera sina budgetar och att det är där i problemet ligger utifrån ett biblioteksperspektiv.

Panelsamtalet heter Teknik - hinner vi med? – hinner förlagen med? 

– Svaret är ja. Jag upplever att förlagen absolut har anpassat sig till den digitala omställningen. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.